02 Mart 2005 22:00

Blair'den Suriye'ye örtülü tehdit

Irak işgalinin büyük ortağı İngiltere Başbakanı Tony Blair, Suriye konusunda da ABD'nin yanında yer aldığını gösterdi. 'Geniş Ortadoğu' gibi ifadeleri dikkat çeken Blair, Suriye'ye bir şans tanıdıklarını söyledi.

Paylaş
İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD'nin "Büyük Ortadoğu Projesi"ne epey ısınmış görünüyor. Blair, The Guardian gazetesine verdiği demeçte Ortadoğu'yu "değişim dalgalarının sardığını" söyleyerek, 'Suriye gibi ülkeleri' tehdit etti. İngiliz liderin "geniş Ortadoğu" ifadesini kullanması dikkat çekti. Blair'in, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesinden sonra Suriye hakkında yaptığı bu ilk değerlendirme, Londra'nın Washington'un saldırgan çizgisine destek verdiğini kanıtladı. Oysa bundan iki yıl önce, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İngiltere'yi ziyaret etmiş ve ABD'nin tepkisine rağmen hükümet yetkilileriyle görüşmüştü.

Suriye'ye 'şans' tanıdı Başbakan Blair, Hariri'nin öldürülmesi veya İsrail'de cuma günü düzenlenen intihar saldırısından dolayı Suriye'yi suçlamadı, ancak iddiaların "değerlendirildiğini" söyledi. Bir süre önce, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Hariri suikasti nedeniyle şüphelerin Şam'a yöneldiğini açıklamıştı. Önceki gün Londra'da düzenlenen Ortadoğu Konferansı'na evsahipliği yapan Blair, Suriye'ye "bir şans verdiklerini" öne sürdükten sonra, "Suriye, uluslararası toplumun belli yükümlülüklerin yerine getirilmesini beklediğini anlamalı" diyerek örtülü bir tehdit savurdu. Blair, Ortadoğu'daki "değişim"in, ABD Başkanı George W. Bush'un ocak ayında yaptığı "demokrasi" çağrısıyla birlikte güçlendiğini de savundu. İngiliz lider, Filistin'deki ateşkes sürecini de bu çağrıyla ilişkilendirdi. Ardından; Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in, cumhurbaşkanlığı seçimlerine muhaliflerin katılmasına "izin vermesi"ni, Filistin seçimlerini ve "Kuveyt gibi ülkelerdeki değişimleri" örnek gösterdi.

Rice kanıt buldu Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İslami Cihad'ın, Tel Aviv'deki intihar saldırısının planlamasına dahil olduğuna dair kesin kanıt bulunduğunu iddia etti. "ABC News" programına katılan Rice, geçen geçen hafta Tel Aviv'de 5 kişinin öldüğü intihar saldırısından dolayı İslami Cihad örgütünü suçladı. "Suriye'de üslenen İslami Cihad'ın, Tel Aviv'deki saldırıların planlanmasına gerçekten dahil olduğuna dair kanıt var. Suriyelilerin yanıtlayacakları çok şey var" diye konuşan Rice, "Suriye'nin buna ne derece dahil olduğunu bilmediklerini, ancak Suriye topraklarında ve Şam civarında olanların, şekillendirmeye çalıştıkları Ortadoğu'yu açıkça tehdit ettiğini" ifade etti.


Esad: Çekilme konusunda kesinlik yok Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Lübnan'daki birliklerini birkaç ay içinde çekmeyi umduklarını bildirdi. Esad, Time dergisine verdiği demeçte, "Çekilmenin çok yakında olmasını umuyorum. Belki de birkaç ay içinde. Teknik bir yanıt veremem" diye konuştu. Esad, bu konuyu ordu yetkilileriyle görüşmediğini de abelirterek birliklerin ne zaman çekileceği ve bu birliklerin nereye konuşlandırılacağı konusunda hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çekti. Öte yandan, Irak Savunma Bakanı Hazım El Şaalan, Amerika'nın sınırlarını kontrol etmediği ve Irak'taki direnişi desteklemekle suçladığı Şam yönetiminin, direnişçilerin Suriye topraklarından Irak'a geçmesini engellemeye çalışan Iraklı yetkililerle işbirliği yaptığını açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Çölleşme seyrediliyor

SONRAKİ HABER

Müslümanlara sınır içi operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...