01 Mart 2005 22:00

İncirlik'e saldırı üssü görevi

İncirlik pazarlığı başlıyor. ABD, üssün operasyonel amaçlı kullanılması konusunda ısrarlı. Amerikan ordusuna ait internet sitesinde , İncirlik'in görevleri arasında saldırı amacı da sayılıyor.

Paylaş
Amerika, İncirlik konusunda hükümetin net bir karar vermesini istiyor. Bu çerçevede Avrupa Ordusu Komutanı, Türkiye'ye gelecek. Hükümet İncirlik'in saldırı amacıyla kullanımı konusunda herhangi bir talebi olmadığını reddediyor. Ama Amerikan ordusuna ait internet sitesinde İncirlik üzerine planlar yer alıyor. Bu planlar içinde İncirlik'in Ortadoğu'ya yönelik saldırılarda kullanılacağı belirtiliyor. İncirlik pazarlığı bu hafta başlayacak. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e İncirlik Üssü'nün Irak'a yönelik hava saldırısında kullanılıp kullanılmadığını sordu. Gönül soruya şu yanıtı verdi: "ABD, Irak'ta yürüttüğü harekat sürecinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile ABD yönetimi arasında Genelkurmay Başkanlığı ilgi ve sorumluluk alanı itibarı ile İncirlik veya diğer tesis ve üslerin kullanımına ilişkin herhangi bir anlaşma imzalanmamıştır. İncirlik ABD uçaklarınca Irak'a askeri malzeme veya personel nakli amacı ile kullanılmamaktadır."

ABD ısrarlı Ancak Gönül'ün bu açıklamalarına rağmen, ABD İncirlik konusunda oldukça ısrarlı. Bu talebini de hükümete iletmiş durumda. ABD ordusunun uzun yıllardır kullandığı üsse ilişkin ortaya yeni çıkan bilgiler, İncirlik'in çok yönlü kullanıma hazır olduğunu gösteriyor. ABD ordusuna ait internet sitesi üssün önemi ve sahip olduğu yetenekleri gözler önüne serdi. Uzun süredir dışardan girişlere kapalı olan İncirlik'in iç haberleşme amaçlı sitesinde üssün ismi, "39'uncu hava üs grup komutanlığı" olarak yer alıyor. Bin 400 ABD'li görevlinin yer aldığı üssün görevi, internet sitesinde '39'uncu hava üs komutanlığı, ABD ve NATO için gerektiğinde hava üssünü güney bölgesinde operasyonlara ve acil müdahalelere hazırlayarak, hava kuvvetine entegre edilmiş projeleri hayata geçirmek için kullanılmaktadır' şeklinde ifade ediliyor. Sitede ayrıca üssün operasyonel görevinin de olduğu iddia ediliyor. Sitede üssün görevi, "güney bölgesi operasyonları ve acil müdahalelere hazır olmak" olarak belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Ankara, film izlemeye hazır mısın?

SONRAKİ HABER

Suriye'ye destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...