01 Mart 2005 22:00

Londra'da Filistin zirvesi

Ortadoğu'da barışın sağlanması için yol haritasının canlandırılması amacıyla Londra'da düzenlenen konferansta Filistin'e yardım sözleri verildi.

Paylaş
İngiltere'nin başkenti Londra'da 23 ülkenin katıldığı bir Ortadoğu Konferansı düzenlendi. Ortadoğu barışının yoluolarak gösterilen 'yol haritasını' canlandırmak için yapılan konfransa İsrail katılmadı, ancak nihai bildirgede İsrail'in isteklerine yer verileceği belirtildi. Bildirgede, Filistin'in attığı adımlara paralel olarak İsrail'in de yol haritası çerçevesinde adım atması gerektiğine dair ifadeler sulandırıldı. Filistin tarafı, Batı Şeria'daki İsrail kontrol noktaları kaldırılmadan ekonomik gelişmenin olmayacağı yönünde bir ifadeyi bildirge taslağına koydurmayı başardı. Konferansa katılan BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, kontrol noktaları ve barikatların Filistin'in ekonomisine darbe vurduğunu belirtti.

Blair için fırsat Konferansın, Irak işgalinde ABD'ye verdiği destek nedeni ile büyük baskı altında olan İngiltere Başbakanı Tony Blair için, yaklaşan seçimler öncesi fırsat olduğu belirtiliyor. Konferansın açılış konuşmasını, ev sahibi olarak Blair yaptı. Blair, Avrupa'nın, Filistin kurumlarında reformların yapılması için 250 milyon Euro yardımda bulunacağını açıkladı. Uluslararası kamuoyunun Ortadoğu'daki sorunun iki devlet esasına dayanan bir formülle çözümlenmesini istediğini söyleyen Blair, böylece 'İsrail'in güvenliğinin sağlanması ve yaşatılabilir bir Filistin devletinin kurulmasının' amaçlandığını belirtti.

Rice'ın generali bölgeye gidecek Konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Filistin lideri Mahmut Abbas'tan 'militan gruplara karşı sert önlemler' almasını istedi. Rice ayrıca, gelişmeleri izlemek üzere görevlendirilen Amerikalı Korgeneral William Ward'un yakında bölgeye gideceğini duyurdu. Rice, ABD'nin Ortadoğu'ya 'barış getirme' çabalarının tüm dünyaya hizmet edeceğini de öne sürdü ve Lübnan'da 'hür' seçimlerin düzenlenmesi için yardıma hazır olduklarını söyledi. Konferansa Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve 20 ülkenin dışişleri bakanı katıldı.

İsrail beklentileri İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marc Regev ise, konferansta Filistin yönetiminin "terör altyapılarını çökertme" taahhüdünde bulunduğu bir karar almasını arzu ettiklerini belirtti. Bugüne kadar uygulanamayan "yol haritasının'' Filistin yönetiminin 'terörle' etkin şekilde mücadele etmesini öngördüğünü söyleyen Regev, Filistin'e yapılacak ek yardımın nereye gittiğinin belli olması için, yönetimin idaresinde şeffaflık arzu ettiklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

'Özgürlüğün' acı bedeli!

SONRAKİ HABER

Abhaz lidere suikast girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...