25 Şubat 2005 22:00

Nabza göre şerbet verdi

Başbakan Erdoğan, Talabani'ye bir mektup göndererek, "kırmızı çizgileri" hatırlattı. Talabani ise cevabında Erdoğan'ın beklentilerine uygun vaatlerde bulunarak, "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız" mesajını verdi.

Paylaş
Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmakta direnen hükümet, seçimden sonra Kuzey Irak Kürtleri ile ilk resmi temasını gerçekleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kürdistan Yurtseverler Birliği Lideri Celal Talabani'ye bir mektup gönderdi ve Irak'ın bütünlüğünden yana girişimlere destek vereceklerini söyledi. Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesud Barzani ise, Türkiye'nin içişlerine karışmasına izin vermeyeceklerini tekrarladı. 30 Ocak seçimlerinin hemen ardından Talabani'den "yeni dönemde Türkiye ile işbirliği içinde çalışmak istiyoruz" mesajı içeren bir mektup alan Erdoğan, cevaben gönderdiği mektubunda Irak'ın demokratik, laik, tüm grupların eşit temsil edildiği bir yapıya kavuşması için her türlü desteğe hazır olduklarını dile getirdi. Erdoğan'ın mektubunu Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Osman Korutürk götürdü. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan üst düzey yetkililer de bu görüşmelere katılarak, "kırmızı çizgiler" meselesini gündeme getirdiler.

PKK ve şeriat konusunda söz Talabani ise Türk heyeti ile yaptığı görüşmede Erdoğan'ın isteklerine uygun cevaplar verdi. Talabani, "Bölünme talebimiz yok, Irak'ın bütünlüğü için çalışacağız" mesajı verdi. Devlet Başkanlığını "Din devleti kurulmaması" şartıyla kabul edeceğini anlatan Talabani'nin "Irak'ta yeni yapıyı belirleyecek olan model Türkiye'dir. Sizin gibi laik ve demokratik bir ülke olmayı hedefliyoruz. Yardımınızı bekliyoruz" dediği öğrenildi. Talabani, şeriat devletinin kurulmayacağını ve PKK ile mücadele edileceğini de vaat etti. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunacağını da vurgulayan Talabani, Kerkük'ün statüsü konusunda ise topu kent halkına attı. Kerkük'ün Araplar, Türkmenler, Kürtler ve diğer grupların bir arada yaşayacağı bir kardeşlik kenti olması gerektiğini belirten Talabani, şehrin statüsünün de Kerkük halkının uzlaşması sonucunda belirlenmesi gerektiğini söyledi. Talabani, bağımsız bir Kürt devletine karşı olduğunu da, "önce Iraklıyım, sonra Kürtüm. Irak'ın toprak bütünlüğü içinde yer almak Irak Kürtlerinin çıkarınadır" sözleriyle ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Okur müşteri değildir!

SONRAKİ HABER

Türkiyeli aydınlardan Suriye'ye destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...