23 Şubat 2005 23:00

TEKEL işçisi fabrikaya kapandı

İstanbul Cevizli TEKEL işçileri fabrikalarının kapatılmasına karşı çıkmak ve direnişteki SEKA işçilerine destek vermek için fabrikaya kapandı. İşçiler Adana ve Malatya'da TEKEL işçilerine yapılan saldırıları da protesto etti. Sigara bölümünde önceki gün başlayan eylem dün de ambalaj ve yaprak tütün bölümlerinin katılımıyla tüm fabrikaya yayıldı. Tek Gıda-İş Sendikası'nın aldığı karar doğrultusunda ise TEKEL'in ülke genelindeki tüm fabrikalarında bir günlük direniş dün akşam saatlerinde başladı. Başta İstanbul, Malatya, Adana, Bitlis, Tokat, Samsun ve Diyarkakır'dakiler olmak üzere tüm TEKEL işletmelerinde çalışan 25 bin işçiyi kapsayan eylemin, hükümetin özelleştirme kararını iptal etmemesi durumunda süresiz işgale dönüşmesi bekleniyor.

Sigara başlattı TEKEL içki fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından, sigara bölümünün de satışa çıkarılması üzerine işçiler önceki gün harekete geçti. Fabrikanın 09 kapısında toplanan 800'ü aşkın sigara bölümü işçisi fabrika içinde yürüyüşe geçti. "TEKEL halkındır satılamaz", "TEKEL-SEKA omuz omuza", "Yaşasın işçilerin birliği", "IMF uşağı hükümet istifa", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Tayyip'i alana Unakıtan bedava" sloganlarını atan TEKEL işçileri hükümeti uyardı. Geceyi fabrikada geçiren işçiler geç saatlere kadar halay çektiler. 1500 işçinin çalıştığı fabrikada vardiya çıkışlarında toplanan işçiler fabrika içerisinde yeniden yürüdü.

Ortak direniş için Sigara bölümü işçisi Mehmet Gökçe, özelleştirmeye karşı ortak direniş kararı alınması için eylem kararı aldıklarını belirterek, "SEKA'yı dikkate alarak biz de bir şeylerin değişebileceğini göstermek istiyoruz. Oradaki mücadele ateşini burada da yakmak istedik. Direniş kararından dönmeyeceğiz" dedi. Aynı zamanda SEKA'ya destek olmak için de iki günlük eylem kararı aldıklarını vurgulayan Gökçe, "Özelleştirme süresine karşı mücadelenin eylem ve direnişten geçtiğini biz de göstermek istiyoruz. Bu eylem ilk adım" diye konuştu.

Bu sadece uyarı Sigara bölümünde örgütlü Tek Gıda-İş İstanbul 2 No'lu Şube Sekreteri Yunus Durdu ise, emekçilerin birlikte hareket etmelerinin zamanının geldiğini göstermek, "SEKA'daki kıvılcım tüm TEKEL fabrikalarında ateşe dönüşecek. ABD güdümlü partileri gönderinceye kadar kararlı şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu uyarı niteliğinde bir eylem, yeniden karar alacağız" dedi.

Bir yılda kapatılır Öte yandan Tek-Gıda İş Bitlis Şube Başkanı Can Murat Yenisöz, Bitlis Sigara Fabrikası'nın, özelleştirme kapsamına alınmasının ardından en geç 1 yıl içinde kapatılacağını söyledi. Fabrikanın özelleştirme kapsamına alındığının, belediye ve cami hoparlörlerinden Bitlislilere duyurulduğunu ifade eden Yenisöz, "Aslında pembe bir tablo çiziliyor. Çünkü fabrikamızın özelleştirilmesi kapanması gerçeğini değiştirmiyor. Bizi alacak firmanın, Bitlis gibi ücra bir kentin fabrikasına ihtiyacı olmayacak" dedi.


SEKA'ya destek ve direniş provası

Yüksel Fırat / İZLENİM SEKA işçilerini ziyaret edip birlikte slogan atarken, diğer illerdeki TEKEL işçilerinin direniş haberlerini okurken, yaşadığımız duyguları 22 Şubat gecesi ilçemizin TEKEL işçileriyle birlikte yaşadık. TEKEL işçileri işçi sınıfı mücadelesinin en değerli mücadele biçimiyle, dayanışma direnişiyle, SEKA işçilerini selamlıyordu. Emeğin Partisi Kartal İlçe örgütünden bir heyetle direnişin başlamasından kısa bir süre sonra fabrikanın önüne vardığımızda güvenlik elemanları tarafından içeriye girişimiz engellendi. Ancak bu engel işçiler tarafından aşıldı ve direniş alanına alındık. Davul ve zurnadan yükselen müzikle halaya kalkan işçiler eylemi bir direniş düğününe çevirmişlerdi. Davul zurna sustukça yerini megafon alıyordu. Ancak megafondan seslendirilen, "Her yer SEKA, her yer direniş", "Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP", "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganları önce belli belirsiz yankılanıyor, sonra gür seslerle bitiyordu. Sloganlarının bir ağızdan ve gür sesle atılamayışının nedenini öğreniyoruz: İşçilerin yüzde 80'i yetiştirme yurtlarında büyüyen genç ve yeni işçiydi. Bugüne kadar çoğunluğu gerici politik akımların etkisinde kalmışlardı. Ancak direniş politik olarak daha ileri işçilerle olağan zamanlarda aralarında oluşan mesafeli duruşu hızla ortadan kaldırıyordu. Genç ve yeni işçiler tanımlayamamalarına rağmen daha ileri eylemler yapmak gerektiğini dile getiriyorlar her fırsatta. TEKEL işçileri SEKA ile dayanışma amacıyla fabrikayı terketmeyerek, verdikleri desteği yakın zamanda başlatacakları direnişlerin provası olarak görüyorlar aynı zamanda. 'Birlik mücadele zafer' sloganlarıyla da Kartal bölgesi işçilerini ve halkı birlikte olmaya çağırıyorlar. "Özelleştirmeye karşı çıkarak sadece işimizi değil vatanı da savunuyoruz" diyorlar.

Evrensel'i Takip Et