18 Şubat 2005 22:00

İşçi Erdoğan'ın yolunu kesti

Fabrikalari özelleştirilmek istenen TEKEL işçileri, çeşitli açilişlar için Adana'ya gelen Başbakan Erdogan'ın yolunu kesti.

Paylaş
Çeşitli açilişlara katilmak üzere Adana'ya gelen Başbakan Tayip Erdogan TEKEL işçilerinin protestosu ile karşilandi. Polis işçileri dagitmak için gaz bombasi ve jop kullandi. Başbakanin yolunu keserek TEKEL'in özelleştirilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden işçilere gaz bombasi ve coplarla saldiran polisler, bir çok kişinin yaralanmasina neden oldu. Vizite alarak başbakanin geçecegi Turhan Cemal Beriker Bulvari'nda Erdoğan'ı protesto eden işçiler, 'TEKEL halkındır satılamaz, TEKEL'e uzanan eller kırılsın, Zafer direnen emekçinin olacak' sloganları attılar. Uzun bir süre başbakanın yoldan geçmesini bekleyen TEKEL işçileri alkış ve sloganlarla hükümeti protesto ettiler. Başbakanın Adana Havaalanı'ndan Adana Sigara Fabrikası'nın da bulunduğu bulvara girmesinin ardından yolu kapatarak Erdoğan'ın önüne kesen işçilere emniyet güçleri müdahale etti. Biber gazı ve coplarla işçilere saldıran polisler, işçileri yerlerde sürüklediler. Eyleme katılan EMEP üyesi Gülsüm Mansur'un da kolunu kıran polisler, işçileri fabrikaya sokmaya çalışınca, işçiler polisleri engellemeye çalıştılar. Polislerin kurduğu barikatı önce aşan işçiler bu defa daha sert bir müdahale ile karşılaştılar. İşçilere olduğu gibi eylemi izleyen gazetecilerde gaz ve coplardan nasibini alırken, polis işçileri fabrika bahçesine kadar coplayarak sürükledi. Polislere büyük tepki gösteren işçiler, "Baskılar bizi yıldıramaz, Zafer direnen emekçinin olacak' sloganlarıyla öfkelerini dile getirdiler.

'Engelleyemeyeceksiniz' Saldırının ardından polislere seslenen Tek Gıda-İş Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, "Askerlerin kafasına çuval geçirilirken sesini çıkarmıyor, işçilere copla, gazla saldırıyorsunuz. Bizler sadece ekmeğimize sahip çıkacağımızı, fabrikamızı sattırmayacağımızı gösterip, demokratik bir hakkımızı kullanmak istedik. Bize niçin saldırıyorsunuz? TEKEL işçilerinin mücadelesini engellemek istiyorsanız, başarılı olamayacaksınız" dedi. Polis saldırısı sırasında toplam 52 işçi yaralandı. Yaralılardan 18'i Numune hastanesine kaldırıldı. 2 işçi ise beyin travması şüphesiyle Balcalı Tıp Fakültesi hastanesinde tedavi altına alındı.

EMEP kınadı TEKEL işçilerine polisin saldırısının ardından bir açıklama yapan EMEP Adana İl Başkanı Sevil Aracı, AKP ve Başbakanı'nın pervasızlığının bir kez daha görüldüğünü söyledi. İşçilere yapılan saldırıyı kınadıklarını ifade eden Aracı, "Emek örgütleri bu saldırıya karşı birleşmeleri gerekir. İşçi sınıfına önderlik eden TEKEL işçisinin bu saldırıyla yıldırılması mümkün değildir" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İç borç ödemesi

SONRAKİ HABER

'Sorumlular yargılansın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...