16 Şubat 2005 22:00

Ucu çıktı, çorap sökülecek

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun hem bakanlıktan hem de partiden istifası gözleri AKP'ye çevirdi. Uzun zamandır içten içe kaynayan, ancak "kol kırılır yen içinde kalır" mantığı ile dışarı yansımayan rahatsızlıklar Mumcu'nun istifası ile gün yüzüne çıktı.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "tek adam" olduğu AKP'de, Erkan Mumcu'nun hem Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan hem de partiden istifası sıkıntılı bir sessizlikle karşılandı. Meclis'te AKP kulislerinde büyük bir sessizlik egemen. Adeta o konu yokmuş gibi davranılıyor. Mumcu istifasının ardından düzenlediği toplantıda, gerek kabinede gerekse partide "misafir" gibi algılandığını, katkıda bulunmasının istenmediğini söyledi. Kabinede bakanlığı "lütuf" olarak gören bakanlar olduğunu, ancak kendisinin bunu kabullenmediğini savunan Mumcu, uzun zamandır süren "kabine revizyonu" söylentilerinin de bizzat Başbakan'a yakın çevrelerden çıkarıldığını ima etti. Kabinede görüş ayrılıkları olduğunu, başka istifaların da gelebileceğini ima eden Mumcu, üstü kapalı iktidara alternatif siyasete soyunacağı mesajı da verdi. Mumcu'nun ANAP'ın başkanlığına getirilmesi ve AKP'den transferlerle AKP'ye alternatif oluşturabileceği söylentisi de hemen kulislere yansıdı. Mumcu'nun istifası birçok senaryoyu da beraberinde getirdi. Mumcu'nun kamuoyunda yoklama yapıp, alacağı sonuca göre hareket edeceği söylenirken, DYP ile ANAP'ın birleşmesi, merkez sağda tek bir parti ile AKP'nin karşısına çıkılması da senaryolar arasında. SSK hastanelerinin devri sırasında hükümetle görüş ayrılığı iyice su yüzüne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun istifasının da gündeme gelmesi beklenirken, Başesgioğlu'nun "bunlar beni atar" dediği de konuşuluyor. Mumcu'nun çekim merkezi haline gelmesi halinde, Başesgioğlu'nun da aralarında bulunduğu, AKP içerisindeki özelikle ANAP kökenli birçok milletvekili çekmesi de üretilen senaryolar arasında.

Olağanüstü toplantı İstifa her ne kadar AKP kulislerinde sessizlikle, sanki yokmuş gibi karşılanmasına rağmen, rahatsızlığın büyük olduğu önceki akşam yapılan olağanüstü toplantıdan da anlaşıldı. Toplantıda, Mumcu ile bir polemiğe girilmemesi, Mumcu'nun AKP'nin siyasi rakibi gibi algılanabileceği bir görüntüye izin verilmemesi görüşü benimsendi. İstifanın hemen arkasından gerek Başbakan Erdoğan'ın gerekse Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün "kişisel değerlendirmesidir" diye geçiştirdiği istifa bazı AKP'liler tarafından da "Erdoğan arkadan hançerlendi. Yurt dışında olduğu sırada istifa açıklandı" diye değerlendirildi. Mumcu'nun "görüş ayrılıkları var" diye istifasını bahane olarak değerlendiren bazı AKP'liler ise Mumcu'nun başbakan olmak istediğini, ancak AKP'de bunu yapamayacağı için ayrılık için böyle bir bahane uydurduğu konuşuluyor. Mumcu için "Partiye katıldığı günden beri AKP'li olmadı" eleştirisi yapan bazı AKP'liler, "O'nu artık bakanlık kesmiyor. AKP'de lider olması mümkün değildi. O, lider ve başbakan olmak olmak istiyor" değerlendirmesini yapıyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Efelenme kısa sürdü

SONRAKİ HABER

Mesut Yılmaz ve Güneş Taner yargılanmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa