16 Şubat 2005 22:00

Efelenme kısa sürdü

Hükümetle IMF yetkilileri arasında teşvik kapsamındaki il sayısını 36'dan 49'a çıkartan tasarı yüzünden başlayan gerginlik tasarının komisyona havale edilmesiyle şimdilik buzdolabına kaldırıldı.

Paylaş
Hükümetle IMF yetkilileri arasında teşvik kapsamındaki il sayısını 36'dan 49'a çıkartan tasarı yüzünden başlayan gerginlik tasarının komisyona havale edilmesiyle şimdilik buzdolabına kaldırıldı. IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp'ın, "Teşvike kaynak yoksa Stand-by tehlikede" şeklindeki açıklamasını dün sabah saatlerinde "IMF ile ilişkilerin gazete ve medya aracılığıyla yürütülmediğini" söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan aracılığıyla yanıtlayan hükümet, kısa süreli efelenmenin ardından geri adım attı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine gelen tasarı alelacele alt komisyona havale edildi. Referans gazetesinde önceki gün yer alan habere göre Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, teşvik kapsamının genişletilmesinde rahatsızlığın sürdüğünü belirterek hükümetin atacağı adımlara bakarak Stand-by anlaşmasının gecikip gecikmeyeceğine karar vereceklerini söylemişti. Bredenkamp, bölgesel teşvik sistemi konusunda endişe duyduğunu tekrarlayarak "Bu sisteme yönelik telafi edici tedbirler şu ana kadar halen mevcut değil. Endişemiz, hükümetin ısrarla adım atma yönündeki kararından kaynaklandı. Bunun anlaşmayı daha da geciktirip geciktirmeyeceği, hükümetin bunu ne kadar hızlı çözeceğine bağlı" demişti.

Unakıtan'ın yanıtı gecikmedi Bredenkamp'ın sözlerine dün ziyaret ettiği Ankara Sanayi Odası'nda yanıt veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise IMF ile ilişkilerin gazete ve medya aracılığıyla yürütülmediğini belirtti. Teşvik kapsamındaki il sayısını 36'dan 49'a yükselten tasarıyla ilgili soru üzerine Maliye Bakanı Unakıtan, kendilerinin daha önceki uygulamayı da dikkate alarak, yeni bir kanun tasarısı sevk ettiklerine dikkati çekerek, bundan sonra Meclis'in iradesinin söz konusu olduğunu söyledi. Unakıtan, 49 ilden vazgeçilmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, düzenlemenin maliyetinin de belli olduğunu, ancak bu maliyetin karşılanamaması ve kaynak bulunamaması gibi bir dertleri ve düşünceleri bulunmadığını bildirdi. Unakıtan, IMF Türkiye Temsilcisi'nin söz konusu düzenlemenin bu halde yasalaşması durumunda stand-by'ın tehlikeye gireceği şeklindeki sözlerinin de hatırlatılması üzerine, ''Her kuruluş kendine ait açıklamaları gerektiği zamanda yapabilir. Bu kendi iradesinde olan bir şeydir. Bu bizi bağlamaz. IMF ile görüşmeler her zaman devam ediyor. Oturuyoruz, bir şeyimiz varsa karşılıklı olarak konuşuyoruz. Gazete ve medya aracılığıyla IMF ile ilişkilerimizi tayin etmiyoruz, yürütmüyoruz. Münasebetlerimiz gayet iyidir, o şekilde de devam edecektir.'' dedi.

Komisyon toplantısı Ancak Maliye Bakanı Unakıtan'ın "efelenir" havada IMF'ye verdiği yanıt aynı gün etkisini yitirdi. Tasarıyı görüşmek üzere toplanan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu yapılan tartışmaların ardından tasarıyı alt komisyona havale etti. Böylece, IMF ile hükümet arasındaki gerginlik ise buzdolabına kaldırılmış oldu.

ÖNCEKİ HABER

Hegemonyanın av sahası: ORTADOĞU

SONRAKİ HABER

Ucu çıktı, çorap sökülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...