13 Şubat 2005 22:00

NATO'yu dağıtın çağrısı

Hafta sonunda Münih'te toplanan NATO Güvenlik Konferansı, 7 binden fazla savaş karşıtı tarafından protesto edildi.

Paylaş
Almanya'nın Münih kentinde geçtiğimiz cuma günü başlayan ve dün sona eren NATO Güvenlik Konferansı, cumartesi günü 7 binden fazla insanın katıldığı bir gösteri ile protesto edildi. Savaş karşıtı örgütler tarafından konferansın yapıldığı Bayerische Hof Otel'ine yakın Marien Meydanı'nda yapılan gösteri dolayısıyla polis yığınak yaptı. Protestocuların eylemlerini barışçıl bir şekilde sürdürmesine rağmen, polis yer yer provokasyonlar yapıp gerginlik yaratırken, 46 kişi güvenlik güçlerine karşı çıktığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Savaş planlayıcılarına tepki "Nato Karşıtı Birlik"in sözcüsü Klaus Schreer, gösteri sırasında yaptığı konuşmada polisin tutumunu sert bir şekilde eleştirerek, barışçıl yapılan protestolara Münih polisinin tahammül etmediğini söyledi. Schreer yaptığı konuşmada ayrıca her yıl yeni savaşları ve işgalleri planlayan silah tekelleri, politikacılar ve generallerin Münih'e gelerek bu planlarını yeniden gözden geçirdiklerini ifade ederek, son birkaç yıldır savaş karşıtı güçler olarak bu planlara karşı sessiz kalmamak için protestolar düzenlediklerini ve bunların giderek kitleselleştiğini belirtti. Münih'de savaş ve işgallerin planlanmasına karşı sessiz kalmayacaklarını söyleyen Schreer, Federal Savcılığın, ABD Savunma Bakanı Doland Rumsfeld hakkında yapılan suç duyurusunu işleme koymamasını da eleştirdi. Bilindiği gibi Cumhuriyetçi Avukatlar Birliği tarafından, Rumsfeld'in Ebu Garib Cezaevi'nde yapılan işkencelerden ötürü yargılanması için Karlsruhe'deki Federal Savcılığa yaptığı başvuru geçtiğimiz cuma günü geri çevrilmişti. Suç duyurusundan ötürü son ana kadar Münih'e gelip gelmeyeceği kesin olmayan Rumsfeld, ani bir şekilde Irak'taki ABD askerlerine yaptığı ziyaretten sonra Münih'e gelerek Nato Güvenlik Konferansı'na katılmıştı.

Katil Rumsfeld Dört saat süren protesto gösteri sırasında, NATO'ya, AB'nin militaristleştirilmesine, ABD'nin Irak'ı işgal etmesine, silahlanmaya, savaşa ve sosyal hak gasplarına karşı pankart ve dövizler taşındı. Ayrıca, ABD Savunma Bakanı Doland Rumsfeld, Bush ve Rice'nin resimlerinin üzerine "katil", "işkenceci" yazılarının yazıldığı görüldü. En önde ise "NATO üyelerinin global savaşını durduralım!" pankartı taşındı.

Bush da protestolarla karşılanacak Münih'te NATO Güvenlik Konferansı'na karşı yapılan protesto gösterisine katılımın beklenin üstünde olması, 23 Şubat'ta Mainz'de gerçekleştirilecek Bush karşıtı merkezi gösterinin de kitlesel geçeceğinin habercisi oldu. Almanya genelinde savaş karşıtlarının katılacağı Mainz'deki protestoya onbinlerce kişinin katılması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Edebiyat piyasaya angaje ediliyor

SONRAKİ HABER

Komuta yine Türkiye'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...