13 Şubat 2005 22:00

Devlet eliyle fuhuş

Alman hükümetinin emek düşmanı yasası Hartz IV ile getirilen 'işçinin verilen her türlü işi kabul etme' zorunluluğunun, kadın işçileri fuhuşa yönlendireceği kaygıları artıyor.

Paylaş
Alman hükümetinin çıkardığı emek düşmanı Hartz IV yasaları ile beraber, işsizlerin kendilerine sunulacak her işi kabul etmek zorunda olmaları inanılmaz durumları ortaya çıkardı. Hartz IV'ün ardından işçiler, bazen evlerinden yüzlerce kilometre öteye, karınlarını bile doyuramayacakları ücrette ve öğrendikleri meslekle uzaktan yakından ilişkisi olmayan bir işe gönderiliyorlar. Ancak, özellikle kadınlar bu yasanın ardından iş bulma kurumu olan Çalışma Ajansı'na gidip geneleve gönderilme ihtimaliyle karşı karşıyalar.

Bir örnek Berlin'de 25 yaşındaki bir genç kızın Çalışma Ajansı'na işsiz olarak başvurduğu, birkaç hafta sonra Spandau'da bir masaj salonunda çalışabileceğinin belirtildiği bir mektup aldığı belirtildi. En sonunda bir iş bulduğu için sevinerek masaj salonuna giden genç kızın ise buranın bir genelev olduğunu öğrendiği kaydedildi. Öfke ve şaşkınlıkla kendine bu işi teklif eden Çalışma Ajansı memurunun yanına gelen genç kızın aldığı cevap, 2002 yılından beri fahişeliğin meslek sayıldığı, genelev patronlarının elemana ihtiyaçları olduğunu bildirmeleri halinde yapacak bir şeyleri kalmadığı oluyor. Adı açıklanmayan kızın ahlaksız teklif nedeniyle kendisinden özür dilenmesi talebi ise reddediliyor.

Komisyon endişeli Bu türden haberlerin artması üzerine Hamburg'daki sendikaların kadın örgütleri bir komisyon oluşturarak bu konuya el attılar. Geçen hafta içinde ilk toplantılarını yapan kadınlar arasında böylesi haberlerin gerçek olmasının imkânsız olduğu, panik yaymamak için bunun kamuoyuna yansıtılmaması kararı alındı. Ancak bazı sendikacıların diretmesiyle bir sonraki toplantıya bir avukat davet edildi. Avukat Mechthild Gerweg, Hartz IV'le yürürlüğe giren maddelerin işsiz kadınları her işi kabul etmek zorunda bırakacağını ve hatta bunun pratiğe de yansıdığını belirtti. Garweg, iş piyasasının geldiği yeri gösterirken 'Müslümanların domuz mezbahasında, erkeklerin çıplak olarak temizlik işlerinde, uzun süredir sohbet hatlarında çalışan kadınların telefon seksi yapmaya zorlandığı koşullarda, vasıfsız ve işsiz olan kadınların resmi meslek sayılan fahişeliğe zorlanabileceğini' belirtti. Bu konuda hukuki hiçbir engelin olmadığını söyleyen avukat; kültürel, ahlaki ve toplumsal engellerin sözkonusu olduğunu da sözlerine ekledi.

Yasalar izin veriyor Hamburg Bilim Yüksek Okulu öğretim üyelerinden Emilja Mitrovic, fuhuşun iş alanı, fahişeliğin de meslek kabul edilmesiyle çok büyük bir kapının açıldığına, kadınların mesleki eğitim görmeden bu tür işlere yönlendirileceğine dikkat çekti. Özellikle göçmen kadınların bu durumdan etkilenebileceğini belirten Mitrovic, bunun Doğu Avrupa'dan gelen kadınların klişelere uygun istihdamına yolaçarken özellikle Türkiye gibi ülkelerden gelen kadınlar için büyük problemlere yol açacağını ifade etti. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde kendilerine böylesi teklifler getirilen kadınların hayır deme hakkına sahip olduklarını, bunun işsizlik parasının kesilmesine neden olmayacağını bildirdiler. Emilja Mitrovic, hiç kimsenin isteği dışında cinselliğe zorlanamayacağı temel hakkının bu alanda da geçerli olduğunu belirterek, kadınlara bu haktan yararlanmalarını tavsiye etti.

ÖNCEKİ HABER

Şiiler beklediğini bulamadı

SONRAKİ HABER

ABD casusluğu kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa