13 Şubat 2005 22:00

Şiiler beklediğini bulamadı

Irak'ta günlerdir beklenen seçim sonuçları dün açıklanırken, Şii ittifak beklediğinin altında bir oy oranıyla birinci geldi. İkinci olan Kürt partilerin ittifakını Allavi'nin listesi izledi.

Paylaş
Irak'ta 30 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin sonuçları açıklandı. Oyların yarısından fazlasını almayı bekleyen Şii ittifakı sonuçuların ardından hayal kırıklığına uğradı. Şii partilerin oluşturduğu Birleşik Irak İttifakı oyların ancak yüzde 47,6'sını aldı. Irak Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Kürt partilerin oluşturduğu ittifak ise 25,4'lük oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. ABD destekli Irak Başbakanı İyad Allavi'nin önderliğindeki bloksa, oyların yüzde 13,6'sını aldı. Allavi listesinin aldığı bu düşük oy oranının Irak halkının işgale tepkisinin bir sonucu olduğu yorumları yapıldı. Irak Seçim Komisyonu, sonuçların, 3 gün geçtikten sonra resmileşerek kesinleşeceğini açıkladı. Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani tarafından da desteklenen Birleşik Irak İttifakı, seçimde 228 aday göstermişti. Sistani'nin kendisinin yer almadığı adaylar arasında Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Abdülaziz El Hekim de bulunuyor. Diğer yandan Bağdat'ın merkezinde 150 kadar Türkmen sonuçların açıklanmasının beklendiği saatlerde bir eylem yaparak seçimlerdeki usulsüzlükleri protesto etti. Göstericilerin Seçim Komisyonu binalarının önünde federal sistem karşıtı sloganlar attığı belirtildi.

Allavi'den Kürtlere destek Irak Başbakanı İyad Allavi de sonuçların açıklanmasından önce, Kürt liderlerin, yönetimde görev alma isteklerini desteklediğini söyledi. Allavi, Süleymaniye'de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani ile görüşmesinin ardından "Kürtlerin yönetimde görev alma isteğini destekliyoruz" dedi. Talabani de seçimlerin gerçek bir başarı olduğunu iddia ederek, "Sonuçların açıklanmasından sonra, demokratik, federal ve bağımsız bir Irak kurmak olan ortak amacımıza ulaşmak için, müttefiklerimizle işbirliğine devam edeceğimiz Bağdat'a gideceğiz" dedi. Bu arada Irak'ta saldırılar da devam ediyor. Bağdat'ta Kerbela yolu üzerindeki Irak askerlerine ait kontrol noktasının yanında araba ile düzenlenen saldırıda bir kişi ölürken Irak ordusundan yapılan açıklamada üst düzey bir subayın öldürüldüğü ifade edildi. Direnişçi bir grup Taci'de Iraklı General Cadaan Melih'in öldürüldüğünü açıkladı. Samarra'da ise 2 Iraklının öldürüldüğü, 6 Iraklının yaralandığı belirtildi. Musul'da çıkan çatışmada 2 sivil öldü, 2 sivil yaralandı. Irak polisi ayrıca, Bağdat'ın doğusunda vurularak öldürülmüş 3 Iraklının cesetlerinin bulunduğunu ve cesetlerin asker ya da polislere ait olabileceğini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Hedef yine çocuklar

SONRAKİ HABER

Devlet eliyle fuhuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa