12 Şubat 2005 22:00

Sokağa çıkamayacaklar

Hükümet yetkilileri hangi ile gitse işçilerin tepkisiyle karşılaşıyor. Samsun'da TEKEL ve liman işçileri Başbakan Tayyip Erdoğan'ı, İzmit'te SEKA işçilerinin eş ve çocukları ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı protesto etti.

Paylaş
Özelleştirmelere ve emekçilere yönelik suçlayıcı açıklamalara isyan eden işçiler, Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkililerini her gittikleri ilde protestoyla karşılıyor. "Hayatımızı zindan ettiniz" diyerek tepki gösteren emekçiler, emekten işçileri, memurları ve emekten yana tüm kesimleri birlikte mücadele etmeye çağırıyor. Açılışlar yapmak üzere önceki gün Samsun'a gelen Başbakan Erdoğan TEKEL ve liman işçileri tarafından protesto edildi. İşçiler Büyük Samsun Oteli önünde pankart ve dövizlerle beklerken, işçilerin önü polis otobüsü tarafından kesildi. İşçiler, polisin tutumuna tepki gösterirken Başbakan işçileri görmeden otele hızla girdi. Bunu öğrenen işçiler Başbakan'ı yuhalayarak "TEKEL vatandır vatan satılmaz, "İşçiler burada vekiller nerede", "IMF uşağı hükümet istifa", "IMF'ye uşak halka Kasımpaşalı", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Her yer SEKA, her yer direniş", "Limanlar bizimdir, bizim kalacak" sloganlarını attılar. Tek Gıda-İş Bölge Şube Başkanı İsmail Duran, patronlar karşısında el pençe duran hükümetin cumhuriyetin kazanımları olan tüm kamu kurumlarını satmaya çalıştığını söyledi. Duran, SEKA işçileri gibi direnerek fabrikalarını savunacaklarını söyledi. İşçiler "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla otelin önünden ayrıldı.

İzmit'te karşılama Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise SEKA işçilerinin eş ve çocukları tarafından karşılandı. Yıldırım'ın geldiğini öğrenen işçi aileleri sloganlarla belediyeye yürüdü. Eylemin yasadışı olduğunu ileri süren bakanın korumaları ve polis kadın ve çocukları tartakladı. İşçi eşlerinin eyleme devam etmeleri üzerine kısa süreli bir arbede yaşandı. Bunun üzerine kadınlar başörtülerini ve 'SEKA kapatılamaz' yazılı bantlarla ağızlarını kapatarak alkışlı protestoda bulundu. Kadınların ısrarcı tutumu üzerine arabasına binmek üzereyken sloganları duyunca geri dönen ve işçi eşleriyle konuşmaya çalışan Binali Yıldırım, kadınların öfkesiyle karşılaştı. İşçileri mağdur etmeyeceklerini iddia eden Yıldırım'ın sözlerine karşılık kadınlar, "Bizleri zaten mağdur ettiniz. Çocuklarımız gece gündüz fabrikada babalarının yanında. Psikolojileri bozuldu. Sınavlara bile hazırlanamıyorlar. Çocuklarımız yapacağınız parkı ne yapsın?" dediler. Bu konuşmanın ardından sesini çıkarmayan Binali Yıldırım, arabasına binerek hızla uzaklaştı. SEKA işçileri dün de İzmit'e geldiğini öğrendikleri Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i peşine düştüler.

ÖNCEKİ HABER

Ruhban okulunun açılmasını istedi

SONRAKİ HABER

Şubeler harekete geçecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...