10 Şubat 2005 22:00

Tehditlere halktan yanıt

İran Devrimi'nin 26. yıldönümünde meydanlara dökülen İranlılar, slogan ve pankartlarla ABD'ye öfkelerini gösterdi. Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, halka yaptığı konuşmada "İran'a saldırırlarsa bu ülkeyi onlar için cehenneme çeviririz" dedi.

Paylaş
İran İslam Devrimi'nin 26. yıldönümü için düzenlenen törenler ABD'ye karşı öfke gösterisine dönüştü. Başkent Tahran'da kar yağışı ve soğuğa rağmen dün düzenlenen törende onbinlerce kişi meydanlara dökülerek 'Amerika'ya ölüm', 'İsrail'e ölüm', 'İngiltere'ye ölüm' sloganları attılar. Azadi Meydanı'nda yapılan törene üst düzey devlet adamları, askerler, milletvekilleri, savaş gazileri, Besicler (gönüllü milisler), öğretmenler, öğrenciler ve dini azınlıklar da katıldı. Törende taşınan pankartlarda ABD'ye yönelik nefret göze çarptı. Bu nefret, 'Düzenbaz ABD bir numaralı düşmanımızdır' ve 'İran Körfezi daima İran Körfezi olarak kalacaktır' gibi pankartlara yansıdı.

'Tek yumruk oluruz' Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, törende yaptığı konuşmada ABD'ye meydan okudu. İran halkının savaş istemediğini belirten Hatemi, "Ancak dünya bilmelidir ki İran halkı hiçbir saldırıya tahammül göstermeyecektir" dedi. Hatemi, ''Bir saldırı ya da tehdit durumunda İran halkı yekpare olacaktır. İran'ın topraklarına saldırıldığı takdirde bu ülkeyi onlara cehenneme çeviririz" diye konuştu. Hatemi İran'a yönelik tehditlerin, ABD'nin izlediği radikal politikaların başarısızlığını örtbas etme amacını taşdığını kaydederek "Neo-muhafazakârların yenilgileri arttıkça hakaret dolu açıklamaları da artıyor'' dedi. Hatemi ayrıca, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini iyi niyetini göstermek için gönüllü olarak askıya aldığını hatırlattı.

Smith: Savaş planı İran'la sınırlı değil Öte yandan, ABD'nin Yakındoğu bölgesinden sorumlu Merkez Kuvvetler Komutan Yardımcısı Lance Smith, İran'ı sürekli izlediklerini belirterek "tüm bölgeye yönelik savaş planları bulunduğunu" kaydetti. Korgeneral Smith, "İran konusunda şu anda yapmakta olduğumuz, dikkatimizi günlük operasyonlara, taktik operasyona yöneltmek. Dikkatimiz, onların ne yaptığı üzerinde" dedi. Smith, İran'ın dahil olduğu bölge "çok aktif" olduğu için, sadece İran değil, bütün bölgeye ilişkin savaş planlarının bulunduğunu ve bu planların son dönemde neredeyse her gün yenilendiğini de bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Yüzde 48'i MUTLU

SONRAKİ HABER

Uzun çalışmanın önü açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...