08 Mart 2011 08:25

Kadınlardan dört dilde anadil talebi

Demokratik Özgür Kadın Hareketinin (DÖKH) Mardin ve Batman’da düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingleri binlerce kadının katılımıyla başladı. Siirt, Şırnak, Cizre ve Ceylanpınar’da ise kadınlara gül ve karanfil dağıtıldı.DÖHK’ün Mardin’de Yenişehir Eski Taksi Durağı yanınd

Kadınlardan dört dilde anadil talebi
Paylaş


DÖHK’ün Mardin’de Yenişehir Eski Taksi Durağı yanındaki boş alanda düzenlediği miting için kadınlar sabahın erken saatlerinde toplanmaya başladı. Kadınlar miting alanına polis tarafından kurulan iki ayrı noktada aranarak alana girdi. Mitinge aralarında BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, BDP’li ilçe ve belde belediye başkanları, kadın kurumları ve kitle örgütlerinin temcilerinin de bulunduğu binlerce kişi katıldı. Kadınlara destek veren erkekler de miting alanının arkasında bekledi.

"ANADİL HAKKIMIZ, KULLANACAĞIZ"

Kadınların yöresel kıyafetler giymesi miting alanını renk cümbüşüne çevirirken, mitinge Derik’ten katılan kadınlar yeşil, Nusaybin’den gelen kadınlar sarı, Kızıltepeli kadınların ise turuncu ve kırmızı renkli kıyafetler giymesi ve dövizler taşıması dikkat çekti. Miting alanında kurulan sahnenin arkasında “Qirkirina jinê, qirkirina civakê ye ji qirkirina jinê re bes e” ile Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice “Ana dilimiz haktır, hakkımızı kullanacağız” yazılı pankartlar yer aldı. Bu arada Nusaybin ve Kızıltepe’den mitinge gelmek isteyen kadınların polis tarafından engellenmeye çalışıldığı ve kadınlar ile polisler arasında yer yer tartışmalar yaşandığı belirtildi.

Batman’da 8 Mart nedeniyle “Kadın kırımı toplum kırımıdır tecavüz kültürüne hayır” sloganıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitinge, BDP Batman Milletvekilli Ayla Akat Ata, BDP Batman İl Eş Başkanı Saadet Becerikli ile kadın örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kadın katıldı. Yöresel kıyafetleriyle alana akın eden kadınlar, sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları attı. Alanda sarı, kırmız ve yeşil puşi ile mor renkleri hakim oldu. Kadınlar platformdan çalınan müzik eşliğinde halay çekti. Ayla Akat Ata ve Saadet Becerikli, miting öncesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesini ziyaret ederek kadınlara karanfil verdi.

KADINLARA KARANFİL

SES Siirt Şubesi yöneticileri ve üyeleri, Siirt merkezi başta olmak üzere Kurtalan, Eruh, Baykan, Pervari ilçelerinde bulunan hastanelerdeki çalışanlara ve hastalara kadınlara karanfil dağıttı. Cizre’de, DİSK, Eğitim Sen, SES ve Şırnak Tabipler Odası Cizre Temsilciliği yöneticileri, ilçedeki hastaneler, okullar ve çarşıdaki kadınlara karanfil dağıttı. Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde Tüm Bel-Sen ve Eğitim Sen ilçe temsilcilikleri, 8 Mart nedeniyle kadınlara gül ve karanfil dağıttı. Şırnak Kent Kadın Meclisi üyeleri, 8 Mart nedeniyle kadınlara karanfil dağıttı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÇÜ'de Mustafa Malçok adına futbol turnuvası

SONRAKİ HABER

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde iki kadın ölümü daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa