08 Şubat 2005 22:00

Sözlerini tutmadılar

Deprem ve tsunami felaketinin ardından kameralar karşısında yardım vaat eden devletler, halktan toplanan paraları dahi BM yetkililerine ulaştırmadı. Vaat edilen yardımın yalnızca üçte biri BM kasalarına girdi.

Paylaş
Güney Asya'da 300 bine yakın can alan tsunami felaketinin ardından bölgeye yardım sözü veren hükümetlerin üçte ikisi sözlerini, tutmadı. Halkın topladığı bağışları felaket bölgesine ulaştırmaktan aciz olan hükümetler, BM'ye yazılı teminat vermişti. Yetkililer, ihtiyaç duyulan 977 milyon doların sadece 360 milyonunun BM'ye ulaştığını açıkladılar. BM elçisi Margareta Wahlstrom, hükümetlerin yalnızca üçte birinin verdiği sözü yerine getirdiğini belirtti. Wahlstrom, yaptığı açıklamada, "Hükümetlere sesleniyorum: Lütfen yardım sözlerinizi banka hesaplarında nakite çevirin. Çalışabilmemizi sağlayacak tek şey bu para" dedi.

Halk takipçi olmalı 250 milyon sterlin bağış toplayan İngiliz yardımseverler de, hükümetin zamanında harekete geçmemesi nedeniyle öfkeli. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, "Halk yardım yaptığı zaman en geç birkaç saat içerisinde bu yardımların ulaştırılması gerekir. Ama aradan geçen bir ay süre içinde toplanan yardımın yarısı bile ulaştırılmış değil" açıklamasını yaptı. Örgüt, yardımların yerine ulaşması için halkın takipçi olması gerektiğini belirtti. BM yetkilileri, zengin ülkelerin yaptıkları bağışı fazla göstermek için bazı yollara başvurduğunu da belirtiyor. Bazı hükümetlerin ise açıkça halktan toplanan parayı BM'ye iletmediği kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

Sözlü ateşkes ilanı

SONRAKİ HABER

Amerika'nın derdi başka

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...