07 Şubat 2005 22:00

Tarım Bakanı bildiğini okuyor

Tarım Bakanlığı, tarımla ilgili örgütlerinin temsilcilerini bir araya getirdi. Kitle örgütlerinin temsilcilerinin toplantıdaki ortak isteği bu süreçte tarımın ve üreticin net yanıt alamadılar.

Paylaş
Avrupa Birliği'nin (AB) isteklerine kilitlenen Tarım Bakanı ve bürokratları, biliminsanları, işadamlarının ardından hafta sonu da tarımla ilgili kitle örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Kitle örgütlerini de sürece dahil ediyormuş gibi görünen Bakan ve bürokratları, örgütlerin Türkiye tarımının ve üreticinin mağdur olmaması için tarıma daha fazla kaynak taleplerine karşılık, ayrılan kaynakların artırılmayacağının mesajını verdiler. Ankara'da yapılan toplantıda kitle örgütleri temsilcileri, süreçten Türkiye tarımının ve üreticinin daha az zarar görerek çıkmasının tek koşulunun tarıma ayrılan kaynağın artırılması olduğu görüşünde birleştiler. Toplantıda, Türkiye üreticisinin AB üreticisi ile rekabet etme koşulunun verimliliğini artırması olduğu ifade edilerek, bunun için gerekli önlemlerin alınması talep edildi. AB'ye son katılan 10 ülkeye verilen desteklerin Türkiye'nin de yararlanması için baskı yapılması istenen toplantıda, temel desteklerin kaldırılmaması ve tarım nüfusunun gerekli önlemler alınmadan azaltılmaması istendi.

Değişiklik yok Ancak, edinilen bilgilere göre Tarım Bakanlığı tarafından bu isteklere karşılık net cevaplar gelmedi. Bakan Sami Güçlü, tarımda özellikle 2006-2010 yılları için belirlenen tarım stratejisinin aynen hayata geçececeği yönünde mesaj verirken, 2005 yılı için ayrılan kaynakların değişmeyeceğini dile getirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bir an önce çiftçi kayıtlarının tamamlanması gerektiğini dile getirerek, bu süreçte en önemli noktanın üreticiye ayrılan kaynakların artırılması olduğunu belirtti. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Bayraktar, girdi maliyetlerinin düşmesi için önlemler alınarak, girdi desteklerinin verilmesini istedi. Bayraktar, müzakere sürecinde tarımın desteklemesi ve bütçe payının artırılması gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Red Bull tebliği

SONRAKİ HABER

Nema başvuruları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...