04 Şubat 2005 22:00

Protokol restleşmesi

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında Ankara protokolünün ne zaman imzalanacağına dair restleşme yaşanıyor. AB, şubat ayı sonuna kadar süre verirken, Başbakan Erdoğan, 3 Ekim'e kadar imzalanacağını söyledi.

Paylaş
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında Ankara protokolünün ne zaman imzalanacağına dair restleşme yaşanıyor. AB, şubat ayı sonuna kadar süre verirken, Başbakan Erdoğan, 3 Ekim'e kadar imzalanacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Gül ise, Rum yönetimini tanımama garantisi aldıktan sonra imzalanacağını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Meclis Başkanı Jean Luis Debre ile görüşmesine Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde kilit rol oynayacak Kıbrıs konusu damgasını vurdu. Debre'nin Ankara Anlaşması'nın Kıbrıs Rum Kesimi'ni de kapsayacak şekilde uyarlanmasını öngören protokolün ne zaman imzalanacağı sorusuna Erdoğan, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim'e kadar imzalamayı taahhüt ettikleri yanıtını verdi. Erdoğan, "Uyum protokolü konusunda hukukçulardan görüş alıyoruz. Acele davranmıyoruz. Protokole atılacak imzadan politik değil ticari sonuç çıkarılmalı. Bu süreçte Rumların masaya oturması ve çözüm süreci teşvik edilmeli" dedi.

Gül de rest çekti Çin ziyaretinin ikinci durağı Şangay'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Türkiye'nin ek protokolü imzalamasının ancak Rum Kesimi'nin tanınmayacağının teminat altına alınmasıyla söz konusu olduğunu savundu. Gül, "Ek protokolün imzası için Ankara'nın 3 Ekim'e kadar zamanı var" sözleriyle, şubat ayı içinde bunu düşünmedikleri mesajını verdi. AB'den bazı adımlar beklediklerini dile getiren Gül, "Kıbrıs'a ilişkin iki tüzük hâlâ Avrupa Birliği'nin masasında duruyor. Umut ediyoruz koskoca Avrupa Birliği, referandumda verdiği sözleri tutacaktır. Bu sözleri unutursa veya yapamaz duruma gelirse Kıbrıs Türkleri ve Türkiye nezdinde büyük kredi kaybedecektir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kendi gelmeden tehditleri geldi

SONRAKİ HABER

Fransa soykırım komisyonu önerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...