04 Şubat 2005 22:00

Fransa'da eylem günü

Beş konfederasyonun çağrısı üzerine, bugün Fransa genelinde eylemler yapılacak. Yüzbinlerce emekçinin katılmasının beklendiği eylemler ile, hükümete açık bir mesaj verilecek.

Paylaş
Fransa'nın değişik kentlerinde onbinlerce emekçi, bugün sermayenin saldırılarına karşı alanlarda olacak. Çağrısını beş büyük konfederasyonun yaptığı yürüyüşlerde iş ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin arttırılması, kazanılmış hakların korunması talepleri öne çıkacak. 5 Şubat genel eylem gününün en önemli amaçlarından biri de, haftalık 35 saat çalışma süresini savunmak olacak. Sosyal güvenlik sistemine karşı saldırı, işçi ve emekçiler tarafından 70 yıllık kazanımların elden alınması olarak yorumlanıyor. Saldırı paketlerinin iptali ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylem ve gösteri kararı alan beş sendika konfederasyonunun 5 Şubat sonrasında ne yapılacağı büyük önem taşıyor. Kamu sektörünün, sağlık siteminin korunması, özelleştirmelerin durdurulması, alım gücünün yükseltilmesi talepleriyle eylem çağrısı yapan işçi ve memur sendikaları, hükümetin 35 saat yasasıyla ilgili değişiklikler başta olmak üzere, geçirmeyi planladığı bir dizi 'reform'dan vazgeçmesini talep ediyorlar.

35 saat savunulacak Hafta başından bu yana birçok işletmede yapılan toplantılarda özellikle CGT sendikası yetkilileri, 35 saatin birkaç yılın değil onyılların mücadelesinin ürünü olduğunu anlattı. Birçok işletmede dayatılan oylamalarda 35 saatin iptal edilmesi önergesi tepki toplarken, bazı işletmelerde işçiler oylama dayatmasına grevle yanıt veriyorlar. Bu hafta içinde çarşamba günü Paris'te CGT genel merkezinde yapılan metal işçileri toplantısında birçok işletmede bu yönlü eğilimlerin güçlendiği aktarıldı. CGT metal sektörü tarafından düzenlenen toplantıya 1000'den fazla sendikalı işçi katılırken, 10 Mart'ta ülke genelinde gösteri yapılması çağrısında bulunuldu. Bugünkü eylemlerin hem 35 saat kazanımının korunması, hem de bir süredir harekete damgasını vuran sessizliğin bozulması için önemli olduğunu belirten CGT Metal Federasyonu yetkilisi Daniel Pellet, "Güç ilişkilerini yeniden oluşturmalıyız. Belki de bir asrın kazanımı olan toplu sözleşme, örgütlenme, sosyal kazanımlar bugün örgütlü bir güç tarafından savunulmazsa, yerle bir edilecek. Genel eylem gününden sonra daha zorlu günlere hazırlanmalıyız. Önümüzdeki ay metal sektöründe toplu sözleşme dönemi başlıyor. Binlerce metal işçisi emekli olacak ve yerine işçi alınıp alınmayacağı şüpheli. Alınacaklar hangi toplu sözleşmeden yararlanacak, bunlar bugünün sorunları olarak önümüzde duruyor" dedi. 65 bin üyesi olan CGT metal sendikası, üye sayısını 100 bine çıkarmayı da hedefliyor.

Emekli ve işsizler de eylemde olacak Alım gücünün sürekli düştüğünü açıklayan CGT-CFDT-FSU'ye bağlı emekli sendikaları da, bütün emeklilere bugünkü eylemlere katılma çağrısı yaptı. Yoksullara ve işsizlere toplumda yaşam hakkı tanınmadığını açıklayan APEIS (İşsizlikle Mücadele Kuruluşu) da, 5 Şubat'ta en ön saflarda olacaklarını duyurarak, bütün işsizleri işçi ve memurlarla birlikte olmaya çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Paralı eğitime barikat

SONRAKİ HABER

Afgan yolcu uçağı düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa