04 Şubat 2005 22:00

Paralı eğitime barikat

Almanya'nın Berlin, Essen, Leipzig, Mannheim ve Hamburg kentlerinde binlerce öğrenci harçlara karşı, dersleri bırakarak meydanları oldurdu. Eylemlerde 'Eğitim meta değildir', 'Eğitimimizle oynamayın' sloganları atıldı.

Paylaş
Almanya'da binlerce üniversite öğrencisi, Federal Anayasa Mahkemesi'nin eyalet hükümetlerinin harç almasının önünü açmasını protesto etti. Öğrenci dernekleri tarafından çağrısı yapılan ve önceki gün Berlin, Essen, Mannheim, Leipzig ve Hamburg'da gerçekleştirilen eylemlere katılan öğrenciler, eyaletlerin harç planlarını protesto ettiler.

Emekçi çocukları okumalı "Harçları durdurun-Herkese eğitim hakkı" şiarıyla düzenlenen eylemlerde yapılan konuşmalarda, harçların üniversite kapılarının emekçi çocuklarına kapatılması anlamına geleceğini belirttiler. Hamburg'da üniversite kampüsünde bir araya gelen yaklaşık 10 bin öğrenci, önce harçları onaylayan Anayasa Mahkemesi'nin kararı konusunda öğrencileri bilgilendirdi. Öğrenciler daha sonra merkezi tren istasyonuna kadar yürüdüler. Eylemde "Eğitimde fırsat eşitsizliğine hayır!", "Harca hayır", "Harçlar yoksul-zengin uçurumunu büyütecek" şeklinde pankartlar taşındı. Eyleme çevre kentlerden üniversite öğrencilerinin yanı sıra lise öğrencileri de katıldı. Leipzig'de yapılan "Doğu Gösterisi"ne katılım ise 8 bin oldu. Öğrenciler Federal Anayasa Mahkemesi'ne kadar yürüdüler. Eyleme Brandenburg, Saksonya-Anhalt, Thüringen ve Saksonya eyaletlerinden de öğrenciler katıldı. "Güneybatı" gösterisi ise Mannheim'de yapıldı. Güney Almanya'dan trenlerle Mannheim'e gelen öğrenciler, merkezi tren istasyonunda buluşarak mitingin yapıldığı Toulon Platz'a doğru yürüdüler.

Essen'de polis saldırısı Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki üniversitelerden Essen'e gelen öğrenciler, üniversite kampusunda birleşerek eyleme katıldılar. Essen Üniversitesi önünden harekete geçen öğrenciler, "Eğitim ve demokrasi temel haklardır" yazılı büyük bir pankart taşıyarak, merkez tren garına kadar yürüdü. Burada bütün öğrenciler yere oturarak, trafiği kapattılar, ancak polis eyleme müdahale etti. İlk belirlemelere göre, aralarında Dortmund AstA Başkanı Ahmet Kara'nın da bulunduğu üç kişi gözaltına alındı. Bunun üzerine göstericiler, üniversitede tekrar buluşma çağrısı yaptılar. Gösteriye 2 bine yakın öğrenci katıldı.

'Herkes için eğitim' Başkent Berlin'e ise bütün üniversite öğrenci temsilciliklerinin çağrısı ile protesto gösterisi yapıldı. "Eğitim lükstür-Lüks herkes için" sloganıyla gerçekleştirilen eylem saat 15.00'te Schlossplatz'da başladı. Binlerce öğrenci, Cumhuriyet Sarayı'na kadar yürüyerek burada bir miting gerçekleştirdi.

En az 500 Euro harç Özellikle sağcı partilerin işbaşında olduğu eyalet hükümetleri, öğrencilerden sömestr başına 500 Euro harç almayı planlıyorlar. Bavyera, Baden-Württemberg ve Hamburg eyaletleri, en kısa süre içinde harç uygulamasını başlatacaklarını açıkladılar. Aşağı Saksonya ve Hessen de harç alınmasına sıcak bakıyor. Sosyal demokrat SPD'nin hükümette olduğu eyaletler şimdilik harç uygulaması konusunu gündeme getirmiyorlar. Ancak böyle birçok eyalette de öğrenimini uzatan ve ikinci kez üniversite okuyanlardan sömestr basına 650 Euro alınmaya başlanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

'Oy karşılığı gıda' şantajı

SONRAKİ HABER

Fransa'da eylem günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...