03 Şubat 2005 22:00

Amatör tiyatroların 'Perdesiz'i...

"Amatör tiyatrolarda oyun eleştirileri neden oyun sonrası sohbetlerde kalıyor?" İşte bu sorunun yanıtını vermek, daha doğrusu "bu soruyu değiştirmek" üzere yola çıkmış bir dergi "Perdesiz".

Paylaş
"Amatör tiyatrolarda oyun eleştirileri neden oyun sonrası sohbetlerde kalıyor?" İşte bu sorunun yanıtını vermek, daha doğrusu "bu soruyu değiştirmek" üzere yola çıkmış bir dergi "Perdesiz". Arkasında Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Mine Çerçi ile Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Özgül Akıncı var. Bu iki genç isim, "amatör tiyatro dergisi" altbaşlığıyla yayınladıkları ve "fanzin" özellikleri gösteren "Perdesiz" ile amatör tiyatroyu tartışacak bir platform oluşturmayı hedeflediklerini söylüyorlar. Mine Çerçi, "amatör tiyatrolarda sadece eleştirilerin değil, deneyimlerin, haberlerin, kuramsal çalışmaların, oyunların, oyun denemelerinin paylaşılacağı bir zemin" ihtiyacını karşılamak üzere çıkardıkları "Perdesiz"i, kimi zaman fotokopiyle, kimi zaman bilgisayar dosyalarıyla çoğalttıklarını ve dağıttıklarını anlatıyor. Zaten, derginin künyesinin hemen altında da alışageldiği üzere "İzinsiz alıntı yapılamaz" gibi bir ifade değil; "Bu fanzini isteyen istediği gibi çoğaltabilir" diye bir not düşülmüş. Mine Çerçi, "Perdesiz"i giderek yaygınlaştırmayı amaçladıkları ve amatör tiyatrolarla ilgilenen herkesin "perdesize@yahoo.com" elektronik posta adresinden kendilerine ulaşabileceğini de ekliyor.

'Ve biz de kurduk' "Perdesiz"in ilk sayısında Yıldız Teknik Üniversitesi Mezunlar Tiyatrosu, İTÜ Sahnesi ve ODTÜ Oyuncuları gibi üniversite tiyatrolarının yoğunluğu dikkat çekse de, Nusaybin Eğitim Tiyatrosu'yla yapılmış bir röportaj da yer alıyor. Nusaybin Eğitim Tiyatrosu'ndan Veysi Koyuncu, "...Türkiye'de sanatın İstanbul gibi metropellerin tekeline indirgenmiş olması bize burda, bu coğrafyada kendi tiyatromuzu kurmayı zorunlu kılmıştı. Ve biz de kurduk" diyor. Veysi Koyuncu'nun Nusaybin'de tiyatro kurarken düşündükleri ile Mine Çerçi ve Özgül Akıncı'nın "Perdesiz"i yayınlarken düşündükleri arasında pek fark yok gibi. Amatör tiyatroların kendilerini ifade ederek pek fazla yer bulamadığı bir ortamda; "Perdesiz" tam da bu ihtiyaçtan doğmuş. "Perdesiz"de ayrıca; "Karagöz Atölyesinin Ardından", "Oynamama Girişimi", "Nusaybin'de Tiyatro" başlıklı yazılar ile YTÜ Mezunlar Tiyatrosu'ndan Ulaş Timur'un yazdığı "Sevgi Paylaştıkça Çoğalır" adlı bir kısa oyunun metni yer alıyor.


Yeni bir sinema dergisi: Sekans Sinema Dostları Derneği, "Sekans" adlı yeni bir sinema dergisini okurlarla buluşturuyor. Popüler, sanatsal veya akademik, her türden yaklaşım için nitelikli olma ölçütünü gözeteceğini açıklayan Sekans, sayısı milyonlarla ifade edilen seyirci kitlesini, sinema okuru kitlesine dönüştürme amacı taşıyor. Sekans, 2005 yılı boyunca iki ayda bir yayınlanacak. "Gündem", "Vizyon", "Eleştiri", "İstatistiklerin Dili", "Sinema Kitaplığı", "Festivaller Dünyasından", "Sinema Arkeolojisi", "Film Müzikleri", "Kuram/Yorum" gibi pek çok bölümün yer alacağı dergide, her sayıda bir dosya hazırlanacak. Dergi, Şubat-Mart sayısı ile okurla buluşacak.

ÖNCEKİ HABER

Bir çözülüş öyküsü...

SONRAKİ HABER

'Kürt devleti kaçınılmaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...