03 Şubat 2005 22:00

Savaşa geçit vermeyelim

Diyarbakır'da düzenlenen yürüyüşte bölgedeki operasyonların son bulması ve Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması istendi.

Paylaş
Diyarbakır'da kitle örgütleri ve DEHAP Gençlik Kolları, "Savaşa geçit vermeyeceğiz" yürüyüşü düzenledi. Dağkapı Meydanı'nda yapılan basın açıklamasının ardından Koşuyolu Parkı'ndaki Barış Çadırı'na kadar yürüyen kitle, son dönemlerde yaşanan antidemokratik uygulamaları sloganlarla kınadı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı açıklamada, Uğur Kaymaz ve Şırnakta öldürülen 5 gencin fotoğrafları taşındı. Barış çadırında TUHAD-DER Diyarbakır Şubesi de bir açıklama yaparak, Kürt sorununun çözümü için adım atılması gerektiği söyledi. Açıklamayı okuyan DEHAP Gençlik Kolları Yöneticisi Şoreş Tekdağ, demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri ile Kürt sorunun çözümünde kamuoyunun ciddi bir beklenti içinde olduğunu kaydetti. Bölgede antidemokratik uygulamalara her geçen gün bir yenisinin eklendiğini vurgulayan Tekdağ, "Dün Kızıltepe'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası, ardından Hakkâri'de çoban Fevzi Can ve son olarak Şırnak'ta 5 gencecik insanın infazı bu uygulamalara örnektir. Remzi Kartal'ın Almanya'da yakalattırılması, cenazesine sahip çıkmak isteyen Siirt halkının üzerine saldırılması hükümetin Türkiye'de toplumsal sorunları darboğaza sürüklediğini gösteriyor" diye konuştu.

Siirt'e yolculuk Hükümetin Hakkârili depremzedelere yönelik tutumunu eleştiren Tekdağ, Öcalan üzerindeki tecride değindi ve bölgede askeri operasyonların arttığına dikkat çekti. "Tüm bunlar hükümetin AB sürecindeki samimiyetini göstermektedir" diyen Tekdağ, AKP Hükümeti'nin Kürt sorununa yaklaşımının Türkiye halkları açısından tehlikeli olduğuna vurgu yaparak "Bizler Diyarbakır'daki yurtsever demokratik kurum ve kuruluşlar olarak bu politikaların bizi tekrardan karanlık günlere götürdüğünü düşünüyoruz. 'Savaşa geçit vermeyeceğiz' şiarıyla bu eylemi başlatmış bulunuyoruz. Tüm duyarlı halkımızı pazar günü saat 9:00'da Siirt'e yapacağımız barış yolculuğuna davet ediyoruz" diye konuştu.

Kâğıt üzerinde kalmasın TUHAD-DER Genel Başkanı Leyla Çetin de, AB'den müzakere tarihi alınmasını özgürlük ve insan haklarına saygının gelişmesi yönünde önemli bir adım olduğunu kaydetti. AB'ye uyum yasalarının kâğıt üzerinde kaldığını belirten Çetin, tutuklu ve hükümlüler üzerindeki tecridin devlet politikası haline getirildiğini ifade etti. Çatışmaların ülkeyi "karanlık günlere" götürdüğüne vurgu yapan Çetin, Kızıltepe, Şemdinli ve Şırnak'ta meydana gelen olayların ciddi kaygılara yol açtığını ifade etti. Çetin, barışın sağlanması için, ayrımsız bir genel affın çıkarılması, operasyonların durdurulması, koruculuğun kaldırılarak köye dönüşlerin sağlanması taleplerini yineledi.

ÖNCEKİ HABER

Hukuksuzluğa iptal davası

SONRAKİ HABER

Sosyal linç yaşanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...