2 Şubat 2005 23:00

SEKA'ya sanatçılardan destek

Fabrikalarının kapatılmasına karşı direnen SEKA işçileri, önceki gün aydın ve sanatçıların desteğiyle yeniden moral buldu. Akşam saatlerinde SEKA'ya gelen aydınlar işçilerin alkış ve sloganlarıyla karşılandı. Birlikte geldiği yazar, şair, gazeteci, müzisyenleri tanıtan tiyatrocu Mahir Günşıray sözlerine "Bu direniş gerçekten görmeyi arzuladığımız, uzun yıllardır göremediğimiz bir direniş. SEKA işçisi bu arzumuzu gerçekleştirdi" diyerek başladı "Sizlerin coşku ve kararlılığıyla eminim ki bu direniş kazanımla sonuçlanacak" diye konuşan Günşıray geliş amaçlarını şu sözlerle açıkladı: "Direnişinizi desteklemek, belki bir söz, belki bir şiir, belki bir şarkıyla sizlerle birlikte olmak istiyoruz" Şair-yazar Ataol Behramoğlu, annesi ve babası SEKA'dan emekli Hülya Behramoğlu, Deniz Türkali, Edip Akbayram, gazeteci yazar Şahin Artan, Şanar Yurdatapan, yazar Mahir Göktürk, Güven İnce, oyuncu Kadir Kolya, oyuncu Ayça Domgacı, Cezmi Ersöz, Grup Yorum, Birgün gazetesinden Özgür Günleyen ve Volkan Şahin, fotograf sanatçısı Özcan Yurdalan'ın katılımıyla gerçekleşen aydın ziyaretinde ilk konuşmayı Ataol Behramoğlu yaptı.

Yurtseverlik görevi Behramoğlu "1960'lı yıllardaki 68 gençliğini attıkları sloganlarla; bu minik, yiğit delikanlıları kahraman işçileri, eşlerini bu büyük onuru bana verdikleri için sevgiyle selamlıyorum" dedi. Yaşamında iki şeyin; yazı emekçisi olarak emek için mücadele etmek ve yurdunun bağımsızlığı için mücadele etmenin önemli olduğunu aktaran Behramoğlu "Burada her ikisi için de mücadele eden sizler karşısında konuşmak büyük onurdur" diye konuştu. "Yurdun her yeri sermayedarlara peşkeş çekiliyor. Basında günlerdir SEKA ile ilgili, TEKEL ile ilgili haberleri okuyoruz. Ülkenin bu hali bana ahtapotu hatırlattı. Her bir kolu emekçilerin sırtında emekçileri sömürüyor" sözleriyle duygularını ifade eden Behramoğlu "Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durmasının örneği olan bu kuruluşu ayakta tutmak ve kapatılmasını, birilerine peşkeş çekilmesini engellemek hepimizin insanlık, yurtseverlik görevidir." dedi. Behramoğlu sözlerini şöyle noktaladı: "Buraya gelmeden önce böylesine güçlü ve coşkulu bir toplulukla karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim, beklemiyordum. Ama artık kendimi daha az yalnız hissediyorum. Sizde artık daha az yalnız hissedin" dedi.

Emek en yüce değerdir Şanar Yurdatapan ise "Sabah, Hürriyet ve seyrettiğiniz televizyonlar, sizin aleyhinize çalışıyor. Sizleri çalışmayan, üretmeyen, yatan parazit işçiler olarak yansıtıyor. Seçimlerinizi daha dikkatli yapmalısınız siz bu gazetelerin okuru, televizyonların izleyicisi değilsiniz, işçisiniz" diye konuştu. "Ben fikir emekçisiyim, sizler olmazsanız yazımı yazacak kâğıt bulamam. Benim varlığım sizin varlığınıza bağlı" diyen Cezmi Ersöz "Kitabımı bastıracak kâğıt bulamadılar Cağaloğlu'da, sonrada SEKA'yı kapatmak istiyorlar. Ne olur direnin" dedi. Deniz Türkali yaptığı kısa konuşmasında "Buraya gelirken size söyleyecek sözümün olmadığnı düşünüyordum. Ama gelince en yüce değer emektir sloganının yerini en yüce değer paradır sloganının almadığını gördüm. Bir kez daha emeğin yüce değerini gösterdiniz. Sizlere teşekkür ederim" dedi. Deniz Türkali'nin ardından söz alan Grup Yorum şarkı söylemeye başlamadan önce "Biz acıları anlatmaya çalışıyoruz, bir daha yaşanmasın diye. Biz istiyoruz ki SEKA kapandı ama biz mücadele ettik, direndik demesin. Densin ki yıllar sonra; direndik ve kapattırmadık. Buraya geldik ve giderken bir şeyleri burada bırakarak gideceğiz. Gittiğimiz yerlerde sizleri anlatalım istiyoruz" sözleriyle duygularını dile getirdiler. Grup Yorum'un işçilerle birlikte söylediği şarkıdan sonra gazeteci Şahin Artan kısa bir konuşma yaptı.

Vaatlere kanmayın Aydınların SEKA direnişine destek olmaya gelişine ön ayak olan Haluk Ağabeyoğlu sınıf dayanışmasının önemine değindikten sonra "3 yıl önce paşabahçe kapatılmak istendi. Orada da işçiler direndi. Çeşitli vaatler verdiler. Vaatlere kanmayın arkadaşlar. Bunların hepsi vaat. Bizlerin tek talebi üretmek olmalı. 734 işçiyle değil SEKA'nın en verimli dönemlerindeki gibi 5800 işçiyle. Tek talebimiz bu olmalı." dedi. "Biz hepimiz namusu ve emeği ile yaşayan insanlar, size bakıyoruz. Çünkü benim çocuğumun, namusuyla kendi kâğıdını üretebilen ülkede yaşayabilmesi size bağlı" diyen Ağabeyoğlu "Selüloz üreten fabrikayı kapatmadan önce dediler ki siz 350 dolara üretiyorsunuz biz 300 dolara ithal ediyoruz. İthal ettikleri rakam 1000 dolar, şimdi 1200'lerde. Buna karşın medya SEKA verimsizmiş, üretemiyor diye yazıyor. Büyük adamlar büyük yazarlar ama patronların küçük uşakları onlar. Yazsınlar. Biz direnişimizle ve anlatarak gerçekleri insanlara göstereceğiz" diye konuştu. Daha sonra söz alan Edip Akbayram "Ekmeğimizi ve emeğimizi çalmak isteyenler var. Ben inanıyorum ki SEKA işçileri ekmeklerini ve emeklerini teslim etmeyecekler Hep beraber bugün de, yarın da bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz" dedi. Konuşmasından sonra şarkı söyleyen Edip Akbayram sonrasında uzun süre alkışlar ve sloganlar susmadı.

Evrensel'i Takip Et