01 Şubat 2005 22:00

JİTEM cinayeti kanıtlandı

JİTEM'ci Abdulkadir Aygan'ın, bir grup JİTEM elamanı ile birlikte öldürüp Silopi'ye gömdüklerini söylediği Murat Aslan'ın kemikleri 10 yıl sonra bulundu.

Paylaş
Gazetelerde itirafları yayınlanan JİTEM tetikçisi Abdulkadir Aygan'ın bahsettiği öldürme olaylarından biri kanıtlandı. Aygan'ın, Diyarbakır'ın Yenişehir Semti, Ali Amiri 1. Sokak'ta 10 Haziran 1994'te kaçırıp işkence yaptıktan sonra öldürdükleri ve cesedini Silopi'nin Körtük (Çukurca) mezrası Bozamir deresi kenarında yakarak gömdüklerini söylediği Murat Aslan'ın cesedi bulundu. Aygan'ın itiraflarını okuyan Murat Aslan'ın babası İzzettin Aslan, Körtük köyüne giderek söylenen yerde çobanlar yardımıyla araştırma yaptı. Aygan'ın itiraflarında belirttiği yerde taşlarla çevrili bir mezar bulan baba Aslan, İHD Diyarbakır Şubesi'ne başvurarak yardım talep etti.

Mezar açıldı Bunun üzerine İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Barosu Herkes İçin Adalet Projesi Genel Koordinatörü Av. Cihan Aydın, Faili Meçhul Cinayetler Koordinatörü Av. Servet Özen ile bir grup avukat, Murat Aslan'ın babası İzzettin Aslan ile birlikte 19 Nisan 2004 günü Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunarak mezarın açılmasını talep etti. Talebi değerlendiren Silopi Cumhuriyet Savcısı Ayhan Önder bir doktor ile birlikte bir askeri araç eşliğinde belirtilen yere gitti. Savcı ve doktor gözetiminde açılan mezardan yanık izleri belli olan kemikler çıktı. Savcı Önder, kemikleri bir torbaya koyup mühürleyerek, görevlendirilen bir uzman çavuş gözetiminde DNA testinin yapılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderdi. Cesedin gönderilmesiyle otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından Adli Tıp Kurumu Başkanı Uzman Dr. Nizamettin Kurt imzasıyla 23 Haziran 2004 tarihinde raporun sonucu açıklandı. Aslan'ın kafatasında 8 santimetre çapında ateşli silah mermi çekirdeği giriş deliği ile çıkış deliğinin tespit edildiği otopsinin dış muayenesinde, incelenen örneklerin iskeletleşmiş olması nedeniyle atış mesafesinin tespitinin yapılamadığı kaydedildi. Muayene sonucunda, Aslan'ın ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralamasına bağlı olarak kafatası kırığı ile birlikte kafa içi değişimler sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatine varıldı.

Kemikler Aslan'a ait Otopsi işlemlerinin ardından İstanbul Adlı Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi, Aslan'ın dişlerinden alınan numunelerden DNA testi yaptı. Aslan'ın annesi Güli ile babası İzzettin Aslan'dan alınan kan örnekleri DNA testi ile diş numunelerinin DNA testi sonuçlarını karşılaştıran İhtisas Dairesi, 9 Eylül 2004 tarihli raporunda Aslan'a ait kemiklerin İzzetin Aslan'ın oğlu olduğunu yüzde 99.99 ile kabul etti. Rapor geçtiğimiz günlerde Silopi Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi.

ÖNCEKİ HABER

Turkcell'de son söz Koç'un

SONRAKİ HABER

İşte sınıf ayrımcılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...