28 Ocak 2005 22:00

İsyan etmesinler de ne yapsınlar

Hakkâri'de depremin üzerinden günler geçmesine rağmen bölgeye halen yeterli yardım gönderilmedi. Battaniye ve sağlık ekiplerinin dahi olmadığı kentte, halk ateşler yakarak kar üstünde sabahlıyor. Çocuklarda nezle ve baş ağrısı gibi hastalıklar görülmeye başlandı.

Paylaş
Hakkâri'de günlerdir yaşanan sarsıntılar nedeniyle kent halkı, eksi 20 derecenin altında, kar üstünde sabahlamak zorunda kalıyor. Kriz masası kurulduğu halde vatandaşlara hiçbir yardım yapılmıyor. Önceki gün valiliğe yürüyerek eylem yapan halk dün de tepki gösterdi. Bunun üzerine Hakkâri Belediyesi, DEHAP, KESK ve İHD'nin de aralarında bulunduğu kitle örgütü temsilcileri bir araya gelerek ortak komisyon oluşturulacağı bildirildi. Yaklaşık 800 kişinin çadırlarda yaşam mücadelesi verdiği Kıran Mahallesi'nde vatandaşlardan Akiye Güzel, şimdiye kadar sadece belediye tarafından kendilerine odun ve ekmek yardımı yapıldığını söyledi. Kriz masasından ise kendilerine herhangi bir yardımın yapılmadığını belirten Güzel, "Burada çok zor şartlarda yaşıyoruz. Özelikle Çocuklarımızda hastalıklar başladı. Başağrısı, mide ağrısı, nezle gibi rahatsızlıklar günden güne çoğalıyor. Müdahale eden bir sağlık ekibi de yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Artık devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Deprem mağdurlarından Kandil Şans ise, depremzedelerin üzerlerine örtecek battaniyelerinin dahi olmadığını söyledi. Devletin olaya duyarsız kaldığını belirten Şans, "Yetkililerden Hakkâri'ye destek verilmesini istiyoruz" dedi.

'Ekmeğe bile muhtacız' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Vali Erdoğan Gürbüz'ün açıklamalarına tepki gösteren Tahir Özkan ise, şunları dile getirdi: "Başbakan Erdoğan Kerkük'le uğraşacağına Hakkâri halkının durumunu görsün. Hakkâri Valisi de sanki hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Oysa insanlar günlük ekmeğe muhtaç durumdalar. Vali ise her şeyi çok iyiymiş gibi gösteriyor. Ancak soğuk hava hastalıkları beraberinde getirdi. Bu bizi kaygılandırıyor."

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Narenciye üretmeyin o zaman!Fulya Efe Çukurova'da narenciye üreticileri ürünlerini yere dökerek hükümeti protesto ederken, AKP Milletvekili Vahit Kirişçi "Narenciye zarar ediyorsa, pamuk eksinler!" önerisinde bulundu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Narenciye üreticileri ürünlerini satamadıkları için dalından toplayamadıkları portakal ve mandalinalarını yere döküp, protesto ederken, "Kirişçi'nin sözü ilginç geliyor" açıklamasında bulundu. Çözüm önerisi olarak narenciyede ihracatın önünün açılması gerektiğini ifade eden ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, üreticinin 2004 yılında tüm tarım ürünlerinde ne ekmişse hepsinden zarar ettiğini bildirdi. "Tarımda ne kârı! Üretici soğan ekti zarar etti. Patates ekti zarar etti. Buğdaydan zarar etti. Domates, karpuz tarlada çürüdü, pamuk zaten zarar eden bir ürün haline geldi." diyen Barut, "2004'ten 2005'e kalan bir narenciyeydi. Şimdi o da zarar etmekte. AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi ziraat mühendisi olduğu halde üreticiye 'narenciye ekme, pamuk ek!' şeklinde konuşarak zarar eden bir ürüne çare olarak bir başka ürünü önermesini anlamlı bulmuyorum." şeklinde konuştu. Borsa fiyatı 550 bin liradan belirlenen pamuk ve mısır fiyatının 900 bin lira olması gerektiğini açıklayan Barut, "Pamuk, narenciyeden farklı değil ki! Tarım sektöründe, kimsenin kimseyi kandırmaya hakkı yok! " dedi..

ÖNCEKİ HABER

Demokratik Türkiye
   Sempozyumu başlıyor

SONRAKİ HABER

TEKEL'in kapatılmasına esnafın tepkisi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa