26 Ocak 2005 22:00

Herkes kendi yoluna...

CHP'de, muhalefetin Baykal'a karşı birleşme girişimlerinden olumlu sonuç çıkmadı. Mustafa Sarıgül'ün dün Zülfü Livaneli'yi Meclis'teki odasında ziyareti ve baş başa iki saate yakın görüşmesinden sonuç alınmazken, Sarıgül bugün CHP Genel Merkezi'nde adaylığını açıklayacak.

Paylaş
CHP Olağanüstü Kurultayı'nda muhalefetin birleşme arayışları sonuç vermedi. Mustafa Sarıgül ile Zülfü Livaneli'nin önce milletvekilleri ile ardından baş başa yaptıkları toplantıdan "birleşme" çıkmadı. Sarıgül ve Livaneli'nin bugün ayrı ayrı aday adaylıklarını açıklamaları bekleniyor. Ancak, her iki adayın birden 261 delegenin imzalarını yakalaması zor gözüküyor. Sarıgül dün Livaneli'yi Meclis'teki odasında ziyaret etti. Saat 12.00'de başlayan görüşmeye önce milletvekillerinden Hakkı Ülkü, Mehmet Tomanbay, Sami Tandoğdu, Yüksel Çorbacıoğlu, Sefa Sirmen ve Hasan Ören de katıldı. Yarım saat kadar süren toplugörüşmenin ardından Sarıgül ve Livaneli baş başa görüşmeye geçti. Adeta bir gazeteci ordusu ve çok sayıda milletvekilinin de beklediği görüşme iki saati aşkın sürdü. Görüşme sonunda Sarıgül ve Livaneli birlikte kamera karşısına çıktılar. İlk açıklamayı yapan Livaneli, Sarıgül'e ziyaretinden dolayı teşekkür ettikten sonra, kurultaya ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını, Sarıgül'ün parti ile ilgili görüşlerini anlattığını söyledi. Kurultaya nasıl gidileceğini ve sorunları konuşup değerlendirdiklerini belirten Livaneli, görüşmelerin süreceğini söyledi. Sarıgül ise Livaneli ve kendisinin tek amaçlarının CHP kurultayından genel başkan değil, aynı zamanda laik, demokratik Türkiye'nin başbakanını da çıkarmak istediklerini ileri sürdü. "İstiyoruz ki bu kurultay CHP'ye, Türkiye'ye, halka yakışan bir kurultay olsun" diyen Sarıgül, Livaneli'ye, "ülkenin güçlenmesine, demokrasiye katkıları olduğu, uluslararası camiada da etkili, değerli biri olduğu" övgülerini düzdü. Ortak noktalarının laik, demokratik Türkiye olduğunu savunan Sarıgül, "Bu mücadele ne tek başına Sarıgül'ün ne de Livaneli'nin mücadelesidir. Bu, sosyal demokrasinin iktidara taşınma mücadelesidir" dedi. Sarıgül, halkın arzusunun değişim olduğunu, kurultayın da bu değişimi isteyeceğine inandığını söyledi.

Sorular yanıtsız kaldı Açıklamanın ardından, "birleşme oldu mu", "tek adayda anlaştınız mı?" sorularını Sarıgül gülerek yanıtsız bırakırken, Livaneli de farklı yanıt verdi. Partide diyalog eksikliği olduğunu, bundan sonra bu eksikliği gidereceklerini belirten Livaneli soruları yanıtlamayacaklarını söyledi. Ancak edindiğimiz bilgilere göre, birinin diğeri lehine çekilmesi ya da tek aday konusunda anlaşma sağlanamadı. Livaneli'yi destekleyen milletvekilleri daha açıklama olmadan, kendilerinin çekilmeyeceğini söylerken, bazılarının eliyle dönme işareti yaparak, "yanar döner değiliz" sözleri dikkat çekti. Sarıgül'ü destekleyen milletvekilleri ise topladıkları imza sayısının 600'ü aştığını, Livaneli'nin aday bile olamayacağını, 40-50 kişilik ancak desteği olduğunu yaymaya çalıştılar. Sarıgül bugün saat 12.00'de CHP Genel Merkezi'nde adaylığını açıklayacak. Livaneli ise "Siz aday olacak mısınız?" sorusuna "Saati belirlemeye çalışıyoruz" diye yanıt verdi.

ÖNCEKİ HABER

Protesto için kitabını yaktı

SONRAKİ HABER

Baykalcılar iddialı muhalefet temkinli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...