25 Ocak 2005 22:00

Dayanışma için karar bekleniyor

"Ölümüne direneceğiz" diyen SEKA işçilerinin dayanışma çağrısı, İzmir'de yeterli yankıyı bulamadı.

Paylaş
"Ölümüne direneceğiz" diyen SEKA işçilerinin dayanışma çağrısı, İzmir'de yeterli yankıyı bulamadı. Özelleştirme saldırısıyla karşı karşıya olan pek çok işyerinin bulunduğu İzmir'de, sendika şubeleri, harekete geçmek için genel merkezleri ya da konfederasyonları bekliyor. Şube başkanları "Destek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?" sorumuza, "Bunu cuma günü yapılacak toplantıda konuşacağız" diye yanıt verdi. Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, "Bütün direnişlere nasıl bir destek vereceğimizi cuma günü kararlaştıracağız. Sadece İzmit'deki SEKA direnişi değil, özel sektörde örgütlendiği için işten çıkarılan birçok işçi için ne yapılacağını da değerlendireceğiz" dedi. "SEKA'nın kapatılması üzücü. Hesabı yapıldı mı? Zarar mı ediyor gerçekten?" diye soran Liman-İş İzmir Şube Başkanı Muammer Kurt, "Türk-İş karar alırsa, gerekirse araçlarla gidip" destek vereceklerini söyledi.

'Bize de destek verilmedi' Tek Gıda-İş Ege Bölge Sekreteri Gürsel Köse ise kendilerinin TEKEL için yapacağı eylemleri hatırlattı. 2 Şubat'ta Özelleştirme İdaresi önünde, Türkiye'nin her yerinden işçilerin katılacağı bir basın açıklaması yapılacağını, 6 Şubat'ta ise Malatya'da bölgesel bir miting düzenleneceğini belirten Köse, "Bu etkinliklerden sonra İzmir'de TEKEL, SEKA, Telekom ve PETKİM başta olmak üzere özelleştirme ile karşı karşıya kalan diğer sendikalarla ortak eylemler yapmayı planlıyoruz" diye konuştu. Tek Gıda-İş 6 No'lu Şube Başkanı Zaman Suyer'in sorumuza yanıtı sitemli oldu. "Bizim Alkollü İçkiler özelleşti, altı gün fabrikada direniş yaptım, bir Allahın kulu destek falan olmadı" diyen Suyer, Türk-İş'e bağlı sendikalarda "birlik ve dayanışma ruhu olmadığını" söyledi. Genel bir eylem kararı alınırsa "hazır olduklarını" ifade eden Suyer, "kendilerinin tabanı örgütlediğini ama sendika genel merkezlerinin harekete geçmediğini" kaydetti.

Birlik ihtiyacı Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, şube olarak kitlesel bir ziyaret yapmayı planladıklarını, daha farklı eylemlerin de gündeme gelebileceğini dile getirdi. Doğangül, "Cuma günü Türk-İş Bölge'de yapılacak toplantıya özelleştirilmesi gündemde olan TEKEL, limanlar, TÜPRAŞ, PETKİM gibi kurumlarda örgütlü olan sendikalar olarak ortaklaşa bir tavır geliştirme, ortak ne yapabileceğimizi tartışma önerisiyle gideceğiz" dedi. Hava-İş İzmir Şube Başkanı Hasan Coşgun, özelleştirmelere karşı tek tek mücadele edilemeyeceğini ve kimsenin "bundan bana ne" lüksünün olmadığını belirterek, "Biz tavrımızı bir kez daha toplantıda ortaya koyacağız" dedi. Coşkun, Hava-İş'in bugün SEKA'ya kitlesel destek vereceğini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Yarın herkes SEKA'lı olacak

SONRAKİ HABER

TEKSİF greve çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...