22 Ocak 2005 22:00

Almanya Meclisi'nde
   Türkiye tartışması

Alman Meclisi'nde Türkiye'yle ilgili sert tartışmalar yaşandı. Alman muhafazakârlarının, Türkiye ile Almanya ilişkileri bağlamında Alman Meclisi'ne getirdiği önerge ele alındı.

Paylaş
Alman Meclisi'nde Türkiye'yle ilgili sert tartışmalar yaşandı. Alman muhafazakârlarının, Türkiye ile Almanya ilişkileri bağlamında Alman Meclisi'ne getirdiği önerge ele alındı. 17 Aralık öncesi hazırlanan önergede, muhafazakârlar, iktidarı Türkiye'yle var olan sorunları kamuoyundan gizlemekle suçluyor. Önergede, Alman vatandaşlığına alınan Türkler, Almanya'dan Türkiye'ye sınırdışı işlemlerinde yaşanan güçlükler ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin Almanya'nın güvenliğine yaratabileceği tehditler üzerinde duruluyor. Meclisteki görüşmelerde ise muhafazakârların önergesi, iktidar partilerinin büyük tepkisini çekti ve sert tartışmalara yol açtı. Hıristiyan Demokratik Birlik ve Hıristiyan Sosyal Birlik partilerinin ortak meclis grubunun tartışma önergesini, Alman muhafazakârları adına Alman Meclisi İçişleri Komisyonu üyesi Thomas Strobel açıkladı.

Türkiye'ye suçlama Hükümetin, Avrupa Birliği içinde Türkiye ile müzakere kararı alınması ve bu büyük ülkenin tam üye olması için büyük baskı yaptığını öne süren Strobel, grubunun bu öneriyi şimdi gündeme getirmesinin arkasında yatan düşünceyi "Bunların ikisi de, hükümetin yetkisi dahilinde olan siyasi kararlardır. Ancak 2006 yılında seçmenler önünde de bunun sorumluluğunu taşımak zorunda kalacaksınız" diye açıkladı. "Türkiye uluslararası kuralları ve Alman yasalarını çiğniyor" diyen Strobel, Berlin'deki koalisyonun bu durumu kamuoyundan gizlediğini savundu. Bu görüşü temellendirmek için Strobel, Alman vatandaşlığını alan 40-50 bin kişinin daha sonra tekrar Türk vatandaşlığına geri alındığını örnek verdi ve Türk makamlarının belgelerde sahtekârlık yaptığını öne sürdü. Türk hükümetinin, ülkeye dönmesini istemediği kişileri vatandaşlıktan çıkardığını ve bunlardan suç işleyenler Almanya'dan sınırdışı edilmek istendiğinde, Türkiye'nin bunu reddettiğini de savunan Strobel, Almanya'da yaşamakta olan radikal İslamcıların ezici çoğunluğunun Türk kökenli olduğunu hatırlattı. Strobel, "Türkiye'nin sorunları bu şekilde Almanya'ya taşınamaz" diyerek, Alman hükümetini bu sorunlar hakkında Ankara'yla pazarlık ederek, anlaşmaya çağırdı.

Muhafazakârlara sert eleştiriler Bunun üzerine söz alan, Sosyal Demokratlar'dan Ute Vogt, bu görüşmelerin zaten sürdüğünü anlattı. Yine Alman Sosyal Demokrat Partisi adına konuşan Türk kökenli milletvekili Lale Akgün ise muhafazakârları kafa karıştırmaya çalışmakla suçladı. Almanya'daki radikal İslamcılar'ın çoğunun Türk kökenli olduğunun vurgulanmasını sert şekilde eleştiren Akgün, "Göçün kültürel bakımdan olumlu yanlarını da görün. Ben buradan Almanya'da yaşayan Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutluyorum. Ve bunu sizin adınıza da yapıyorum" dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP'de muhalefet telaşlı

SONRAKİ HABER

'Türkiye üye olamayacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...