22 Ocak 2005 22:00

CHP'de muhalefet telaşlı

Kurultay için gün sayarken, üç kesim de birbirlerine karşı ataklarını geliştiriyor. Başından beri 15 civarında milletvekilinin desteğini alan Mustafa Sarıgül, "15 milletvekili Sarıgüle destek açıkladı" diye propaganda yaparken, Baykalcılar kazanacaklarından emin gözüküyor.

CHP'nin 29-30 Ocak günlerinde yapılacak Kurultayı için gün sayan adaylar, çalışmalarını hızlandırdı. Deniz Baykal ve Mustafa Sarıgül il il, bölge bölge dolaşıp delegeleri, partilileri etkilemeye çalışırken, Zülfü Livaneli'yi destekleyenler, "tek adayda birleşilmeli, ama bu Sarıgül olmaz" diyerek, tek adayın kendileri olmasını istiyor. Araya bayram girmesine rağmen CHP kulislerinin, parti merkez ve il, ilçe teşkilatlarının gündemi sadece Kurultay. Milliyet gazetesinin "CHP'nin Genel Başkanı kim olmalı?" referandumuna, "Milliyet gazetesinin genel yayın yönetmeni kim olmalı?" karşı atağı ile yanıt veren CHP gençliği Deniz Baykal'ı destekliyor. Çankaya İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ersin Cantürk, Kurultay kararında muhalefetin dediğinin olduğunu, baskılarla Baykal'ın da sonunda bu kararı aldığını belirtiyor. Cantürk, her ne kadar "Gençlik kolları olarak taraf gözetmeden, en demokratik şekilde verilen görevleri yapacağız" dese de "CHP'nin hiçbir adayı, ABD gezisi sonrasında, Amerika bağlantılı adaylığını açıklamadı" sözleriyle Sarıgül'e karşı olduğunu ortaya koyuyor. Irak'a asker gönderme tezkeresine rağmen Türkiye'nin Irak'ta kayıplarını hatırlatan Cantürk, CHP'nin bunun için hedef alındığını, bunun da en iyi içine girerek yapılabileceğini söylüyor.

Muhalefet arayışta Mustafa Sarıgül ve Zülfü Livaneli etrafında odaklaşan muhalefet bir yandan kendilerinin güçlü olduğu propagandasını yaparken, bir yandan da 261 delegeyi yakalayıp adaylığı garantiye alamama endişesinde. Bunun için de devreye "bir bilen" olarak Rıdvan Budak ya da benzeri isimler sokularak, adayın tekleştirilmesi isteniyor. Bunu her iki muhalif kesim de istiyor, ancak kendi adaylarının başkanlığında tek muhalefeti tercih ediyorlar. Kurultay kararının ardından il il gezen Baykal, son gezilerini muhalif olarak öne çıkan İzmir ve Samsun'a yapacak. Burada da "ikna" ve "nabız yoklama" toplantılarının ardından Ankara'ya dönecek olan Baykal, Kurultay çalışmalarını merkezden yürütecek. Kendisinden çok Eşref Erdem, Önder Sav ve Mehmet Sevigen gibi bazı yöneticilere tepkinin olduğunu bilen Baykal'ın bu isimleri yeniden tercih edip etmeyeceği ise net değil. Yönetimin kimlerden oluşacağına Baykal'ın kendisinin karar vereceğini belirten Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Yerlikaya, "Biz yönetimde olalım ya da olmayalım desteğimiz vardır" diyor.

'Listete olmasak da destekliyoruz' Delegelerin Baykal'ın yanında yer aldığını savunan Yerlikaya, muhalefetin adaylık için imza sıkıntısı çektiğinin de altını çiziyor. "Delege partisine sahip çıkıyor" diyerek, Baykal'ın desteklenmesinin partinin desteklenmesi olduğunu belirten Yerlikaya, yönetime tepkilerin hatırlatılmasına karşı, "Sayın Başkan kimi isterse onunla çalışır. Kafasında ne var ne yok bilemeyiz ama kiminle çalışmak isterse kendisi belirler" diyor. MYK'nın ciddi hatalar yapmadığını, sıkıntıların geçmişte aday belirlemede yaşandığını ifade eden Yerlikaya, "eleştirilen yönetimin partiyi Türkiye'nin ikinci partisi yaptığının da unutulmamasını" istiyor. Muhalefetin tek adayla çıkması durumunda sonucun ne olacağını sorduğumuz Yerlikaya, "Biz tek aday girecekmiş gibi çalışıyoruz. O nedenle sıkıntımız yok" diyor. Hasan Fehmi Güneş'in aday olması durumunda Baykal'ı zorlayabileceğini hatırlattığımızda da CHP'de artık "abi" formülünün tutmayacağını, kurultayın ardından da yönetimin birçok başarıya imza atacağını öne süren Yerlikaya, Milliyet gazetesinin referandumuna ve diğer medyanın Baykal'a karşı tutumuna atıfta bulunarak, "bunlar basın ahlakı, kamu hizmeti ile bağdaşmıyor. Kime hizmet ettiği, arkasında ne olduğu da açığa çıkacak" diyor.

ÖNCEKİ HABER

Bazı ressamlar şov yapıyor

SONRAKİ HABER

Almanya Meclisi'nde
   Türkiye tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...