19 Ocak 2005 22:00

AKP yasalarina destekçi ariyor

AKP, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nda emeklilik sigortası, genel sağlık sigortası, sosyal güvenlik kurumu ve primsiz ödemeler taslaklarına destek aradı.

Paylaş
Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nun önceki gün yapılan toplantısında hükümetin hazırlığını sürdürdüğü sosyal güvenlik, emeklilik sigortası, sağlık sigortası ve primsiz ödeme taslakları gündeme getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, "Kurul kararlarının bağlayıcı olacağı" açıklamasına rağmen, eylül ayında sunulan görüşlerin taslaklara yansımaması, hükümetin destekçi aradığını ortaya koydu. Ocak sonunda Meclis'e sunulması beklenen taslaklara görüşlerin yansıyıp yansımayacağı ya da ne ölçüde yansıyacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, Murat Başesgioglu başkanliginda bürokratlarin da katilimi ile yapilan, basina kapali toplantida hükümetin tutumu eleştirildi. Edindigimiz bilgilere göre, "taslak" değil, "tasarı" olarak sunulan metinlere ilişkin yogun eleştiriler yöneltildi. Türk-Iş, DISK, Hak-Iş, KESK, TTB ve diger memur konfederasyonlari, esnaf ve emekli örgütleri, TISK, TOBB'un da aralarında bulunduğu toplantıda, hükümetin sadece görüşleri aldığı, ancak yasal düzenlemelere yansıtmadığı, şimdi de bu yapılacaksa görüş bildirmenin gereğinin kalmadığı ifade edildi. Daha çok uzman düzeyinde temsilcilerin katıldığı toplantıda, tasarıların geri çekilerek, yeni metinlerin Kurul'da, ortak mutabakat ile çıkarılmasını isteyen DİSK temsilcisi, Çalışma Bakanlığı'nın görevinin, emeği ve çalışanları koruması olduğu, ancak çıkarılan yasalar gözönüne alındığında bunu beklemenin ironi olacağını dile getirdi. Türk-İş temsilcisi de üzerinde mutabık kalınan konularda dahi görüşlerin tasarılara yansımadığını dile getirdi.

TİSK de eleştirdi Söz konusu düzenlemelere ilişkin Hak-İş temsilcisinin de eleştiri sunması, teknik hatalara dikkat çekerek, var olan hakların getirilen düzenlemelerle geriye götürüldüğünü söylemesinin dikkat çektiği toplantıda, TİSK temsilcisi de eleştiri sundu. Sosyal güvenlik kuruluşlarının özerk olup olmayacağını soran, primlerin düşürülmesini beklerken bunu göremediklerini ifade eden TİSK temsilcisi, "tek çatı altında toplama" denilmekle birlikte daha dağınık bir yapının getirildiği, kayıt dışının kayıt altına alınmasına ilişkin bir yaptırımın olmadığı, istihdama katkısını göremedikleri eleştirilerini yöneltti. TTB temsilcisi ise sözcükleri değiştirerek yeni br madde yazmanın tasarılara hakim olan felsefeyi, ruhu değiştirmeyeceğini, düzenlemelerin insan hakları ve hekim-hasta ilişkisine müdahale ediyor olması açısından da kabul edilemez olduğunu ifade etti. KESK temsilcisi de 4447 sayılı Yasa ile öngörülen Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nun içeriği ve biçimini sorguladı. KESK temsilcisi, "Görüş ve önerilerimizi sunacagiz ama, hangi noktada dikkate alinacak. Bürokratlarin algiladiklari boyutta mi?" diye sordu. Eylül ayındaki toplantıda sundukları hiçbir önerinin tasarılara yansımadığına işaret eden KESK temsilcisi, bunun da kaygılarını artırdığını söyledi. KESK temsilcisi ayrıca, tasarıların tek tek madde içeriğinden çok, temel felsefesinin önemli olduğunu, getirilmek istenen düzenlemelerin, tam üyelik istenen AB standartlarından çok uzak olduğunu söyledi.

Sadece görüş bildirildi Konuşmacıları dinleyip, notlar alan Bakan Başesgioğlu ise Kurul'u önemsediğini, mutabakatla çıkacak metni Bakanlar Kurulu'na sunacağını söylerken, ortak metne ya da ortak tasarılara ilişkin bir öneri sunulup, karar alınmadı. Kurul'u işlevli kilmak, kurumsallaştirmak istediklerini belirten Bakan Başesgioglu, "ortak aklı geliştirmemiz gerekir" demekle kaldı. Toplantı sonunda ne yeni bir toplantı tarihi belirlendi ne de ortaklaştırma için bir komisyon oluşturuldu. Taraflara önerilerini internet aracılığıyla iletebilecekleri, önerileri için çağrılabilecekleri söylendi. Benzer bir yöntem daha önceki tasarılarda da izlenmiş, tarafların görüşlerini alıyor izlenimini yaratan hükümet, bildiğini okuyup, üstelik "görüşlerine başvurduk" diyerek tasarıları bir bir yasalaştırmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Pamuk primi çiftçiyi tatmin etmedi

SONRAKİ HABER

Van'dan göç şüpheli bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...