18 Ocak 2005 22:00

İran meydan okudu

İran Savunma Bakanı, 'hiçbir ülkenin kendilerine saldırmaya cesaret edemeyeceğini' söyledi. ABD Başkanı Bush ise İran'a karşı askeri saldırının 'seçenekler arasında' olduğunu söyledi.

Paylaş
Amerikalı Gazeteci Seymour Hersh'in ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) İran'da örtülü operasyon düzenlediği haberi tartışılırken İran'dan ABD'ye meydan okuyan bir açıklama geldi. Savunma Bakanı Ali Şamhani, "Hiçbir ülke bize saldırmaya cüret edemez, çünkü hiçbir ülke İran'ın askeri gücünü tahmin edemez" dedi.

Esnek savunma Hersh'in haberinin ardından basına açıklama yapan Şamhani, "Hiçbir ülkenin bize saldıramayacağı bir güce sahibiz. Esnek stratejiler uygulama kapasitemizden doğan askeri gücümüz hakkında hiçbir bilgi edinemezler" dedi. ABD'nin kapasitesinin sabit olmadığını belirten Savunma Bakanı, "Düşmanın kapasitesi, siyasi, ekonomik ve teknik durumlarla şekilleniyor. Bu nedenle onlara sabit güçle karşılık veremeyiz" diye konuştu.

Bush: Operasyon da bir seçenek ABD Başkanı George W. Bush ise, İran'ın nükleer silah konusunda daha açık davranmaması halinde saldırı düzenleyebileceklerini ilan etti. Bush, "Umarım bu meseleyi diplomatik olarak çözebiliriz. Ancak asla hiçbir seçeneği göz ardı etmeyeceğim" dedi.

Pentagon yalanlamadı Pentagon, Seymour Hersh'in haberini yalanlamadı, ama haberin 'yanlışlarla dolu' olduğunu bildirdi. Hersh, bu açıklamayı 'kaçamak' olarak niteledi. Seymour Hersh, haberinde Bush'un gizli bir idari emir imzalayarak, özel kuvvetlere, nükleer silah programlarına ilişkin bölgeleri tespit için İran'a operasyon düzenlemesi izni verdiğini ileri sürüyordu. Amerikalı yetkililer örtülü operasyonları da reddetmedi. ABD güçlerinin İran içine keşif operasyonları düzenleyip düzenlemediği sorusu üzerine Pentagon sözcüsü Yarbay Barry Venable, "Özel Kuvvetler'in faaliyetleri, görevleri ve kapasiteleri hakkında konuşmuyoruz" dedi.

Çin'e yaptırım Öte yandan, New York Times gazetesi, ABD yönetiminin İran'ın balistik füze geliştirmesine yardımcı olan sekiz büyük Çin firmasına yaptırım uygulama kararı aldığını yazdı. Yaptırımların, bu şirketlerin ABD hükümetiyle iş yapmasının engellenmesini ve ABD firmalarından teknoloji ithalatı için izin almalarının yasaklanmasını öngördüğü belirtildi. Mossad parmağı var mı? Bu arada, İsrail istihbarat örgütü Mossad, kendilerinin de İran'da örtülü operasyon düzenlenmesi için önemli miktarda ödenek ayırdığını açıkladı. İran haber ajansı MNA'dan yapılan açıklamada ise bu tür haberlerin ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı psikolojik savaşın bir parçası olduğu belirtildi. ABD'nin yıllardır İran hakkında gizli istihbarat edinemediğini belirten MNA; böylece ABD'nin İran konusundaki başarısızlığını örtbas etmeye çalıştığını yazdı. "Boşuna casusluk" başlığıyla verilen analizde "Havlayan köpek ısırmaz" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna için felaket planı

SONRAKİ HABER

Filistin'e kanlı tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...