16 Ocak 2005 22:00

Yine tiyatroya yasak

Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Topluluğu'nun sahnelediği "Babalar" adlı oyun, "görüş ayrılıklarına yol açabileceği" gerekçesiyle yasaklandı.

Paylaş
Selçuk'ta, Hasan Öztürk'ün yazıp yönettiği "Babalar" isimli oyunun ilçe sınırları içinde sahnelenmesi yasaklandı. Daha önce kaymakamlığın izni ile 15 Aralık 2004 tarihinde yapılan gala gecesiyle ve 24 Aralık 2004 tarihinde Hacı Bektaş Veli Derneği'nin düzenlediği etkinlikte halka sunulan "Babalar" adlı oyun, Selçuk İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün önerisi ve Selçuk Kaymakamlığı'na vekalet eden Tire Kaymakamı Cezmi Göçer'in karar ve onayı ile yasaklandı. Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Topluluğu tarafından oynanan, yazar ve yönetmenliğini Hasan Öztürk'ün yaptığı oyuna ilişkin yasak kararının, 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu çerçevesinde, "İçeriğinin izleyiciler arasında farklı görüş ve fikir ayrılıklarına yol açabileceği iddiası ve muhtemel olayları önlemek" amacı ile alındığı belirtildi. 18 Ocak'ta düzenleyeceği bir kültür etkinliğinde oyunu programına alan ve yasaklandığı yanıtı ile karşılaşan CHP İlçe Örgütü ve Belediye Spor Kulübü yönetimi olayı kınadılar. Oyunun yazarı ve yönetmeni Hasan Öztürk de yasaklama konusunda, "Yıl 2005 halen bir tiyatro oyunu yasaklanıyor. İzleyiciler arasında farklı görüş ve fikir ayrılıkları yaratabileceği gerekçesi de çok komik . Bu oyun bu ilçede daha önce iki kez oynandı. Bırakın ayrılığı, izleyenler kolkola gülerek mutlu bir şekilde çıktılar hep" diyerek tepki gösterdi.

Tepkiler Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür ise, "Efes Tiyatrosu beş yıl içerisinde 18 oyun sahnelemiş, bu on sekiz oyun ilçemde ve çevre ilçelerde beğeni ile izlenmiştir. Sahnelenen bu on sekiz oyundan değişik meslek ve yaş grubundan iki yüz elliyi aşkın Selçuklu rol almış, bir sanat dalı ile uğraşmak olanağını bulmuşlardır. Bu yasaklamayı şiddetle kınıyorum" diye konuştu. Birkaç ay önce de Aydın Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun sahnelediği "Bir Ceza Avukatının Anıları" adlı oyunun okullarda oynanması Aydın Vali Vekili Ömer Eru tarafından yasaklanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

DTH, Adana'da toplantı yaptı

SONRAKİ HABER

Kartal'da çözümsüzlük sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...