12 Ocak 2005 22:00

Taşeronlaştırmayı durdur çağrısı

Genel-İş'in çağrısıyla 25'i aşkın kitle örgütü ve sendika, Çankaya Belediyesi yönetimine, CHP Genel Merkezi ve Ankara İl Başkanlığı'na mektup göndererek, taşeron uygulamasına son verilmesini isteyecek.

Paylaş
Çankaya Belediyesi'nde temizlik hizmetlerinin taşerona devredilmesinin üzerinden iki ay geçti. Genel-İş'in çağrısıyla 25'i aşkın kitle örgütü ve sendika, belediye yönetimine, CHP Genel Merkezi ve Ankara İl Başkanlığı'na mektup göndererek, taşeron uygulamasına son verilmesini isteyecek. Bu taleple gerekleştirilen imza kampanyasında toplanan imzalar da CHP Genel Merkez yöneticilerine iletilecek. CHP'li Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın "kaldırım temizliği ve toplanan çöplerin çöp toplama yerine nakil" hizmetlerini taşerona devretmesi nedeniyle başlayan gerginlik ise sürüyor. Genel-İş Çankaya Şubesi, Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne başvurarak, taşeronlaştırmaya karşı duran sendikalarının ve temsilcilerin baskıyla karşılaştığını bildirdi. Müdürlüğe iletilen yazıda Temizlik İşleri Müdürlüğü İşyeri Temsilcisi Celal Yalçınkaya ve Hüseyin Yurdakul'un toplusözleşmeye aykırı bir biçimde Yenişehir bölgesine sürüldüğünü belirten sendika yönetimi, temsilcilerin eski iş ve işyerlerine döndürülmesini ve 12'şer aylık ücretleri tutarında tazminat ödenmesini istedi.

Sözleşme uygulanmıyor Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na da yazılı başvuruda bulunan sendika yönetimi, kaldırım ve çöp nakli hizmeti alım ihalesi kapsamında Çankaya Belediyesi ile şirket arasında imzalanan sözleşmenin İş Yasası ve TİS hükümlerine aykırı olduğunu bildirdi. Sözleşmenin sadece "kaldırım temizliği ve toplanan çöplerin çöp toplama yerine nakline" ilişkin olduğuna dikkat çekilen yazıda "Oysa yükleniciler tarafından yetkisiz biçimde çöpler de toplanmaktadır. Şehir çöpü bir kamu malıdır ve toplanması doğrudan kamu sağlığını ilgilendirmektedir. Bu nedenlerle yetkisiz ve ehil olmayan kişilerce toplanamaz" denildi. Yazıda, İhale Şartnamesi'nin 12'nci maddesinde açıkça girişim ortaklıklarının ihaleye teklif veremeyeceğinin belirtilmesine rağmen, sözleşmenin Al-Ka İnşaat Turizm Ltd. Şti-3 K İnşaat Turizm Ltd. Şti (Ortak Girişim Şirketleri) ile imzalandığına dikkat çekildi. Genel-İş Çankaya Şube Başkanı İsmail Sarısu taşeron uygulamasına karşı yasal işlemleri başlattıklarını belirterek, sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Övdükleri kurumu kapatıyorlar

SONRAKİ HABER

Önce SSK'ya olan
   borçlarını ödesinler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...