12 Ocak 2005 22:00

Yine kayıp yine
   Bolu Tugay Komutanlığı

Bolu Tugay Komutanlığı ile Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan baskında gözaltına alınan üç köylüden 10 yıldır haber alınamıyor.

Paylaş
Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Ağaçlı köyüne Bolu Tugay Komutanlığı ile Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan baskında gözaltına alınan Şemsettin Yurtsever, Mikdat Özeken ve Münir Sarıtaş'dan 10 yıldır haber alınamıyor. İtirafçı Kahraman Bilgiç, üç köylünün öldürülerek tabur bahçesine gömüldüğünü iddia etti. Yargılandığı Diyarbakır DGM'de Ağaçlı köyündeki olayı doğrulayan Bilgiç yaşananları şöyle anlattı: "Olay sırasında üç köylünün dışında bütün köylüleri serbest bıraktık. Kalan üç köylüyü ise sorguladık. Sorgulama sırasında yapılan işkencelerden köylülerden Şemsettin Yurtsever'in beli kırıldı. Biz de daha sonra bunları tabura götürdük. Yanlız Şemsettin yolda öldü. Askeri yetkililer arkada tanık kalmaması için diğer iki köylüyü de öldürdüler. Daha sonra üç köylüyü taburun içine gömdük. Ancak aradan belli bir zaman geçtikten sonra kemikler ortaya çıktı. Kemiklerin ortaya çıkmasından sonra askerler bizden kemikleri imha etmemizi istedi. Biz de kemikleri toplayarak dere kenarına götürdük. Ve burada kemikleri yaktıktan sonra dereye attık."

AHİM Türkiye'yi mahkûm etti 3 köylünün Türkiye'de görülen davalarında sonuç çıkmayınca Avukat Şenal Sarıhan aracılığıyla, 1996 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yapıldı. Dosya AİHM'de görüşülürken, Avukat Sarıhan itirafçı Kahraman Bilgiç'in de konu ile ilgili açıklamalarını daha sonra delil olarak sundu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, 'Yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle' 2004'te Türkiye'yi, öldürülen kişi başına 68 milyar lira tazminat ödemeye mahkûm etti.

ÖNCEKİ HABER

Sanki eli kanlı katiller!

SONRAKİ HABER

İsrail'e verilen ihale iptal edilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa