12 Ocak 2005 22:00

Sanki eli kanlı katiller!

İstanbul Üniversitesi'nde ülkücü saldırılara maruz kalan öğrencilere şimdi de "katil" muamelesi yapılıyor.

Paylaş
İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) ülkücülerin saldırısı sonucu çıkan olaylarda gözaltına alınan 6'sı tutuklu 46 öğrenci hakkında, 'eğitim ve öğretim kurumlarına girilmesine engel olmak', "ızrar" (kamu malına zarar vermek) ve "görevli memurlara direnmek" iddiasıyla dava açıldı. İddianameyi hazırlayan savcılık, öğrenciler hakkında 8 yıl ile 20 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezaları talep etti. Öğrenciler hakkında açılan davanın ilk duruşması 4 Şubat Cuma günü, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, 46 öğrenci ve 15 ülkücü hakkında hazırladığı iddianameyi tamamladı. İddianamede, "Fen Edebiyat Fakültesi'nde 2004-2005 öğretim yılının başlamasından itibaren, kendilerini 'sağ' ve 'sol' grup olarak tanımlayan öğrenciler arasında görüş farklılığı nedeniyle zaman zaman gerginlikler yaşandığı" belirtiliyor. 6'sı tutuklu 46 öğrenci hakkında 8 yıl ila 20 yıl 6'şar ay arasında hapis cezaları talep edilen iddianamede, 15 ülkücünün de "Eğitim ve öğretim kurumlarına girilmesine engel olmak", "Görevli memura mukavemet" suçlarından 7 yıl 6'şar aydan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

'Kavga çıktı' İddianamede, "12 Kasım 2004 tarihinde, İşçi Parti'sine (İP) mensup yaklaşık 25 kişilik grubun Edebiyat Fakültesi koridorlarında dolaşması üzerine, sol görüşlü öğrencilerin İP'li ve ülkücü öğrencilerin okula alınmayacağı yönünde basın açıklaması yaptıkları, ardından 7-8 kişilik ülkücü grupla öğrenciler arasında kavga çıktığı, bu kavgada bazı öğrencilerin kesici aletlerle yaralandıkları" belirtiliyor ve bu gelişmelerin ardından olayların başladığı öne sürülüyor.

Palto altında satır 2 Aralık 2004 tarihinde ise "sol görüşlü öğrencilerin, sınavdan çıkan ülkücü 2 öğrenciyi dövme girişiminde bulundukları" öne sürülen iddianamenin devamında şu savlara yer verildi: "13 Aralık tarihinde, Edebiyat Fakültesi'nde ülkücü görüşe mensup 20-25 kişilik bir topluluk olduğunun bildirilmesi üzerine İstanbul Üniversitesi Güvenlik Danışmanı Prof. Dr. Can Gökdoğan güvenlik görevlileri ile görüşerek, polisin fakülte içerisine girmesini talep etti. Güvenlik görevlileri fakültede sağ görüşlü Fahrettin Çelenk ile görüşüp, bir kavga olayının meydana gelebileceğini söyledi. Görüşme sonrası ülkücü grubun bahçeye çıkması üzerine, Hergele Meydanı'nda toplanan sol görüşlü 80 kişilik grup, ülkücü gruba taş ve soda şişeleri attı. Ardından ülkücü grup içerisindeki bazı kişiler, paltolarının altına gizledikleri döner bıçağı, satır ve bıçakları çekerek sol gruba saldırmaya yeltendi. Bu sırada çevik kuvvet tarafından her iki gruba müdahale edilerek, kişilerin taşıdıkları aletler yere atıldı. Bazı kişiler zor kullanılarak gözaltına alınırken, Hasan Boğa ile Fahrettin Çelenk adlı öğrenciler duvardan atlayarak kaçtı." Olay günü kantin koridorlarında masa ve sandalyelerle barikat kuran öğrencilerin, polise sopa ve soda şişesi atarak direndikleri, fakülte camlarını kırdıkları, okul eşyalarına zarar verdikleri ileri sürülen iddianamede, polisin göz yaşartıcı gaz kullanarak bazı kişileri gözaltına aldığı belirtiliyor. Gözaltında bulunan kişilerin 14 Aralık 2004 günü adliyeye sevk edildiklerine yer verilen iddianamede, "Adliye önünde bekleyen 150 kişilik sol grup arasında olaylara karıştıkları için arandıkları saptanan kişiler gözaltına alınmak istenmiş, ancak grup birbirine kenetlenerek polise direnmiştir. Bunun üzerine gruba müdahale edilerek, herkes gözaltına alınmış, olaylarla ilgisi bulunmayanlar daha sonra serbest bırakılmıştır" deniliyor.

ÖNCEKİ HABER

Çukurova'nın teklifi yok

SONRAKİ HABER

Yine kayıp yine
   Bolu Tugay Komutanlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...