11 Ocak 2005 22:00

Kongra-Gel pazarlığı

Ankara'da düzenlenen Türkiye, ABD ve Irak üçlü zirvesinde Kongra-Gel pazarlığı yapıldı. Türkiye'nin askeri operasyon önerisine soğuk bakan ABD, bunun yerine örgütü içeriden çökertebilecek "tedbirlerin" alınabileceğini söyledi.

Paylaş
Türkiye, ABD'den Kongra-Gel konusunda adım atmasını ve askeri bir operasyon yapılması isteğinde bulundu. Ancak ABD, Irak seçimlerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek operasyona soğuk baktı ve "Örgütün içten çökmesini sağlayacak" girişimler yapılabileceğini belirtti. Irak ise Türkiye'ye af çıkarması önerisinde bulundu. Türk, Iraklı ve ABD'li yetkililer, Ankara'da Irak'taki güvenlik sorunlarının tartışıldığı bir zirve yaptılar. Bilkent Otel'de dün yapılan toplantıda, Irak'taki genel güvenlik sorunlarıyla Kongra-Gel'in Irak'ın kuzeyinden bertaraf edilmesi masaya yatırıldı. Toplantıda Türk heyetine, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Osman Korutürk, Irak heyetine Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamid El Bayati ve Amerikan heyetine ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Laura Kennedy başkanlık etti. Toplantıda, sivil ve askeri temsilciler de yer aldı.

ABD operasyona sıcak bakmıyor Askeri bir operasyona sıcak bakmayan ABD, masaya Kongra-Gel'i içten çökmesini sağlayacak politikaların izlenmesini getirdi. Irak hükümeti ve ABD'li yetkililer, Irak'taki durum nedeniyle askeri bir operasyonun 2006'dan önce mümkün olmayacağı görüşünde. Zirvede Amerikalı yetkililerin öncelikle, HPG gerillaların sınıra kaymasının engellenmesi başta olmak üzere, iletişim ağı ve mali kaynağı kesmeyi gündeme getirdiği ifade ediliyor. Kongra-Gel'den ayrılan Osman Öcalan ve grubunun faaliyetleri de masaya yatırılan konular arasında. Kongra-Gel'den ayrılanların toplu bir şekilde Türkiye'ye teslimi konusu da zirvede ele alındı.

Ortak açıklama Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada da Kongra-Gel'e karşı Kuzey Irak'ta ortak tedbirlerin alınacağı ve bu yöndeki toplantılarkın sürdürüleceği bildirildi. Ortak açıklamayı okuyan Büyükelçi Osman Korutürk," Irak'ın kuzeyindeki Kongra-Gel ve uzantılarının tasfiyesi için alınması gereken önlemleri görüşmüşler, bu önlemlerin geliştirilmesinin ve uygulanmasının üçlü toplantıların çeşitli düzeylerde sürdürülmesi yoluyla izlenmesi hususunda mutabık kalmışlardır" dedi. Hamid El Bayati de Kongra-Gel ile mücadelede istihbarat paylaşımına dair mekanizma kurulması konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Jüri belirlendi filmler bekleniyor

SONRAKİ HABER

Enerji kilit önemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa