11 Ocak 2005 22:00

Allavi'den basına rüşvet

ABD işgalinin Irak'a getirdiği "özgürlük", rüşveti herkesin gözleri önüne taşıdı. Başbakan İyad Allavi'nin başını çektiği seçim ittifakı, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere nakit para dağıttı.

Paylaş
ABD işgalinin Irak'a getirdiği "özgürlük", rüşveti herkesin gözleri önüne taşıdı. Başbakan İyad Allavi'nin başını çektiği seçim ittifakı, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere nakit para dağıttı. Rüşvetin amacının, ittifakın basın toplantılarının medya organlarında "iyi yer bulmasını" sağlamak olduğu öğrenildi. Bağdat'ın batısında düzenlenen basın toplantısı sona erdikten sonra, çoğunluğu Arap olan gazeteciler üst kata davet edildi ve her birine, zarf içinde 100 dolar verildi. Gazetecilerin çoğunun, rüşveti kabul ettiği görüldü. Bu miktar, bir Irak gazetesinde çalışan bir muhabirin aylık ücretinin yarısına denk.

Saddam benzetmesi Rüşveti alan gazetecilerden biri, daha sonra, "Saddam Hüseyin'in de sevdiği gazetecilere benzer ulufeler dağıttığını" söyleyerek meslektaşlarıyla şakalaştı. Allavi ve müttefikleri, 30 Ocak seçimlerine "Irak Listesi" adı altında giriyorlar. İttifakın basın toplantısında Başbakan Allavi yoktu; ancak listede yer alan Şii din adamı Hüseyin el Sadr bulunuyordu. Bazı kuruluşların Şii bölgelerinde yaptığı anketlere göre, Allavi'nin listesi, yüzde 22 oy desteğine sahip. Şii dini liderlerin seçim ittifakı ise, yüzde 27 ile önde görünüyor. Allavi'nin listesi de dahil olmak üzere seçime katılan birçok grup, güvenlik gerekçesiyle listelerinin tamamını henüz basına açıklamış değil. Ancak Allavi listesindeki isimler arasında Basra Valisi Vael Abdüllatif, İçişleri Bakanı Falah el Nakıb ve Petrol Bakanı Tamer el Hadban'ın bulunduğu belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Adana yahut Diyar-ı Kebap

SONRAKİ HABER

Asıl gündem İsrail terörizmi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...