09 Ocak 2005 22:00

Vakıf işçisi kazandı

TÜMTİS çatısı altında örgütlenen İstanbul Trafik Vakfı işçileri, anlaşmaya varılan sözleşmeyle ücret artışından sosyal haklara ve iş güvencesine kadar pek çok kazanım elde etti.

Paylaş
TÜMTİS'in geçtiğimiz mart ayından bu yana örgütlenme çalışması yürüttüğü İstanbul Trafik Vakfı'nda yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Ücretlerden sosyal haklara kadar pek çok konuda kazanımlar elde edilirken, resmi sözleşme bu hafta içinde gerçekleştirilecek törenle imzalanacak. Yaklaşık 180 işçi adına yürütülen sözleşme, 1 Temmuz 2004 tarihinden itibaren iki yıl geçerli olacak. İşçilerin çalışma süreleri 12 saatten 8 saate düşürülürken, asgari ücret civarında olan ücretlere ilk 6 ay için yüzde 16 oranında, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık dönemler için ise enflasyon oranında artış sağlandı. Ayrıca çalıştıkları her yıl için, aylık 10 milyon lira kıdem zammı verilecek. Bu, ortalama 6-7 yıllık işçilerin ücretlerinin, yapılan yüzdelik zam dışında aylık, brüt 60-70 milyon lira daha artması anlamına geliyor. Bunun yanı sıra 80 günlük ücretleri tutarında ikramiye, yıllık 300 milyon yakacak, günlük 6.5 milyon lira yemek parası ve servis parası olarak aylık mavi kart bedeli ödenecek. Evlenen ya da eşi doğum yapan işçilere ücretlerinin yarısı kadar, öğrenim gören her çocuk için ise 50 milyon lira yardım yapılacak. İşçilerin yıllık izinlerine de 4'er gün daha ilave edildi. Anlaşma ile işçilerin iş güvencesi de sağlandı. İşyerinde ikisi işveren, ikisi ise işçi temsilcisi olmak üzere 4 kişilik disiplin kurulu oluşturulacak. Disiplin kurulu kararı olmadan cezai işlem yapılamayacak.

Yapılacağını gösterdik İstanbul Trafik Vakfı'ndaki örgütlenme çalışmasını ve varılan anlaşmayı değerlendiren TÜMTİS Genel Merkez Yöneticisi Gürel Yılmaz, işyerindeki ilk sözleşme olması itibariyle önemli olduğunu söyledi. "Başından beri kimse inanmıyor, 'yapılamaz' diyordu. Biz yapılabileceğini gösterdik" diyen Yılmaz, başarıyı sağlamak için ciddi bir emek harcadıklarını ifade etti. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Örgütlenmenin engellenmesine yönelik her türlü girişime karşı üyelerimizle toplantı yaptık. Evlerine, çalıştıkları yerlere gittik. Örgütlenmenin zayıfladığı yerlere anında müdahale ederek saldırıları birlikte püskürttük. Her zamanki yöntemimizle işçilere giderek, onları bilinçlendirerek, sendikanın doğru önderliği ve işçilerin birliği ile başardık." Yılmaz, İstanbul Trafik Vakfı işçilerinin, bundan sonra sendikalarını çatısı altında işçi ve emekçilere yönelik saldırılara karşı demokrasi güçlerininin yanında yer alacaklarını belirtti. TÜMTİS, İstanbul Trafik Vakfı'nda örgütlenme çalışmalarına Mart 2003'te başladı. Temmuz ayında yetki alan sendika, ağustos ayında sözleşme görüşmelerine başladı. Sıkıntılı geçen görüşmeler sonunda anlaşma sağlandı.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye-ABD-Irak zirvesine açık mektup

SONRAKİ HABER

Henüz geç değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa