09 Ocak 2005 22:00

Irak'a Salvador seçeneği

Amerikalı komutanlar, 1980'lerde El Salvador halkı üzerinde terör estiren ölüm mangalarına benzer birimlerin Irak'ta kurulmasını tartışıyor.

Paylaş
ABD ordusu, Irak'ta kontrgerilla faaliyetlerine ağırlık vermeyi tartışıyor. "Salvador Seçeneği" adı verilen plana göre; ABD Özel Kuvvetleri liderliğinde kurulacak timler; adam kaçırma ve suikastler yoluyla direnişi bastırmaya çalışacak. Newsweek dergisine konuşan bir Amerikalı komutan, "Durumun böyle devam edemeyeceğinde herkes mutabık. Direnişçiler karşısında saldırıya geçmenin bir yolunu bulmamız gerek. Şu anda savunmadayız ve kaybediyoruz" dedi.

Katliam geri tepti Amerikalı komutanlar, kasım ayında başlayan kanlı Felluce saldırısının, o günlerde ilan edildiği gibi bir "zafer" olmadığını da kabul etti. Newsweek, Felluce katliamının ardından direnişin zayıflamak bir yana, ülkeye daha da yayıldığını kaydetti. Geçtiğimiz hafta da, Iraklı direnişçiler ve onlara destek verenlerin sayısının 200 bine yükseldiği açıklanmıştı. Bu şartlar altında gündeme gelen "Salvador Seçeneği", Ronald Reagan yönetiminin 1980'lerde El Salvador'da yürüttüğü kontrgerilla savaşına gönderme yapıyor. ABD yönetimi, El Salvador'daki devrimci güçlere karşı, "Salvador milliyetçilerinden" oluşan ölüm mangaları kurmuş, bunlara eğitim ve silah sağlamıştı. Ölüm mangaları, birkaç yıl içinde çoğunluğu köylü olmak üzere binlerce insanı katletti. Ölüm mangalarına sağlanan paranın, İran'a gizlice silah satılması yoluyla elde edildiği daha sonra ortaya çıktı. Bu gelişme, ABD menşeili kontrgerilla talimnamelerinde yer alan "Yasayla bağlı olmayan örtülü kuvvetler, kendi finansmanlarını kendi yollarıyla sağlar" emrinin uygulandığının bir göstergesiydi.

Kilit isim Negroponte ABD Başkanı Bush'un çevresindeki neomuhafazakâr ekip, El Salvador'da estirilen terörün "başarılı sonuçlar verdiği" kanısında. O dönem birçok kanlı operasyonu yürüten isimler, bugün Bush yönetiminde önemli mevkilerde bulunuyor. Bunlardan biri, ABD'nın Irak Büyükelçisi olan John Negroponte. Negroponte, Reagan döneminde ABD'nin Honduras Büyükelçisi olarak görev yapıyordu. Ölüm mangalarının eğitimi, El Salvador'a komşu olan Honduras'ta gerçekleştirilmişti ve silahlı çeteler, bu ülkede gizli askeri üsler kurmuşlardı. ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) tartışılan bir öneriye göre, Irak'a gönderilecek özel kuvvetler, Iraklılardan oluşan "ölüm mangaları" kuracak ve bunları eğitecek. Bu grupların ağırlıklı olarak, KDP ve KYB'ye bağlı peşmergeler ve Şii milislerden oluşacağı söyleniyor. Amerikalılar, kurulacak bu terör timlerinin, komşu Suriye içlerinde dahi saldırılar düzenleyebileceğini belirtiyor. Yetkililer; bir başka seçeneğin de, ABD Özel Kuvvetleri Suriye topraklarına sızarken, Irak içindeki operasyonların "Iraklı ölüm mangaları" tarafından gerçekleştirilmesi olduğunu söylediler.

Hedef sivil halk Newsweek, "Salvador Seçeneği"nin en ateşli taraftarının, kukla Başbakan İyad Allavi olduğunu yazdı. Allavi'ye bağlı Irak Ulusal İstihbarat Servisi'nin Şefi Orgeneral Muhammed Abdullah el Şahvani, son iki haftadır konuyla ilgili "yeni fikirler" üretiyor. Pentagon, Şahvani'nin, "Iraklıların çoğu direnişe katılmıyor, ama kapılarına direnişçiler geldiğinde de onları geri çevirmiyorlar" şeklindeki saptamasına özel önem veriyor. Bu saptamadan hareketle, Iraklılarda "direnişe yardım etmenin bedelinin ağır olduğu" yönünde korku yaratılması hedefleniyor. Bu hedef, Özel Kuvvetler ve "ölüm mangaları"nın ilk hedefinin sivil halk olacağının da göstergesi. Yabancı askere hayır! Bu arada, Irak halkının, topraklarında yabancı asker bulunmasına kesin olarak karşı olduğu, ülkenin güneyindeki Samava'da yapılan bir anketle doğrulandı. Mukteda Sadr'a bağlı milislerin yaptığı ankete göre, çoğunluğu Şii olan Samava halkı, kendilerine bugüne dek hiçbir saldırı düzenlememiş olan Japon askerlerini de istemiyor. Sadr'ın gazetesi El Natika tarafından düzenlenen ankete göre, halkın yüzde 86'sı, Japon birliklerinin kendilerine hiçbir katkıda bulunmadığını söylüyor. Yüzde 80'lik ezici bir çoğunluk ise, Japon askerlerinin kentlerinde bulunmasına karşı çıkıyor.

ÖNCEKİ HABER

Yüzleri kızarmıyor

SONRAKİ HABER

Burası Afganistan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...