06 Ocak 2005 22:00

'Hedeflerinde CHP var'

Baykal'a yakınlığı ile bilinen PM üyeleri, Sarıgül ve diğer muhaliflerin hareketini, "CHP'yi kuşatma faaliyeti" olarak değerlendirdi. Sinan Yerlikaya ve İsmet Atalay, kurultayın bu harekete bertaraf edeceği görüşünde.

Paylaş
CHP'nin, Baykal'ın isteği ile aldığı Olağanüstü Kurultay tarihi, 29 Ocak olarak netleşti. Baykal karşıtı cephede henüz adaylar konusunda bir netlik sağlanamadı. Bazı PM üyeleri ve milletvekilleri, Sarıgül'ün başlattığı hareketin CHP'yi hedef aldınığı belirtiyorlar. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplanan MYK, Olağanüstü Kurultay'ın tarihini 29 Ocak olarak kesinleştirirken, salon olarak da Ahmet Taner Kışlalı'yı belirledi. CHP Genel Sekreteri Önder Sav başkanlığında belirlenen bir komite de Kurultay çalışmalarını yürütecek. Kurultay kararının ardından Baykal yanlıları da muhalefet de kılıçlarını çekmiş, birbirlerine karşı kozlarını ortaya koyuyorlar. Mustafa Sarıgül'ün aday olup olmayacağı henüz kesin değil. Hazırlıksız yakalanan muhalefet, şimdilik Baykal'ı devirecekleri ortak bir aday arayışı içinde. Ancak bu konuda da şansları çok fazla gözükmüyor. Muhaliflerin sarıldığı Kemal Derviş adaylığı geri çevirirken, Derviş'in de önerdiği Zülfi Livaneli üzerinde duruluyor. Ancak muhalefetin bir kısmı Livaneli isminin halktan yeterince destek almayacağı görüşünde. Adaylık için ismi geçen Hasan Fehmi Güneş ise şimdilik geri planda durmayı tercih ediyor. Baykal'ın yanında yer alan PM üyeleri ve milletvekilleri ise muhaliflere tepkili, PM üyeleri İsmet Atalay ve Sinan Yerlikaya muhalefeti eleştirerek, partiyi yıprattıklarını söylediler. 5 ve 20'inci dönem de milletvekilliği yapan İsmet Atalay, Kurultay kararı alarak Baykal'ın doğru bir iş yaptığını söyledi. Atalay, CHP'lilerin partisine sahip çıkacağını savundu.

'Partiyi yıprattılar' CHP PM üyesi Sinan Yerlikaya da, bu derece yıpratma hareketinden sonra alınan Olağanüstü Kurultay kararının son derece yerinde olduğunu savundu. Kim ne şekilde aday olacaksa yolunun açık olduğunu belirten Yerlikaya, "Kurultayın partiye zarar vereceği" yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine ise "Parti baştan beri yeterince zarar gördü. Partiyi bir hayli yıprattılar" diyerek muhalefeti suçladı. "Buna rağmen CHP'yi kuşatma faaliyeti sürdü" diyen Yerlikaya, bunu da "1 Mart Tezkeresi'ni, Irak'a asker gönderilmesini engelleyen CHP'ye ve Baykal'a karşı harekat" olarak değerlendirdi. Yerlikaya, "ABD'nin desteği alınarak yapılan girişimler" dediği muhalefetin, kurultayda aday çıkarmasının önünün de açık olduğunu söyledi. Yerlikaya, yönetim kim olursa olsun CHP'de kalacağının da mesajını verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de yaşanan sıkıntıların kurultayı zorunlu kıldığını belirterek, kurultay sonrası partinin daha sağlam zemine oturacağını savundu. CHP'li muhalifler ise, olağanüstü kurultayın partililere ve basına açık olmasını istedi. CHP eski Genel Sekreteri Adnan Keskin öncülüğünde muhalif eski milletvekilleri, yaptıkları yazılı açıklamada, kurultay gündemine tüzük değişikliğinin de alınmasını talep ettiler.

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz'in sakladığı sır

SONRAKİ HABER

İstanbul örgütünden Baykal'a destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...