06 Ocak 2005 22:00

Karadeniz'in sakladığı sır

Yeşim Ustaoğlu, belgesel ve kısa film çekerek başladığı sinema serüveninde üçüncü uzun metraj filmi olan "Bulutları Beklerken" ile yeniden sinemalara konuk.

Paylaş


Bulutları Beklerken



Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu

Oyuncular: Rüçhan Çalışkur, Rıdvan Yağcı, İsmail Baysan, Dimitris Kamberidis

Senaryo: Yeşim Ustaoğlu, Petros Markaris

Görüntü Yönetmeni: Jacek Petrycki

Müzik: Michael Galasso

Kurgu: Timo Linnasalo, Nicolas Gaster

Yapım: 2004, Türkiye-Fransa-Almanya-Yunanistan Süre: 92 dk.

Yeşim Ustaoğlu, belgesel ve kısa film çekerek başladığı sinema serüveninde üçüncü uzun metraj filmi olan "Bulutları Beklerken" ile yeniden sinemalara konuk. Bir önceki filmi "Güneşe Yolculuk" ile hem ulusal hem de uluslararası alanda olumlu eleştiriler alan Ustaoğlu'nun üç yıllık bir çalışmasının ürünü olan "Bulutları Beklerken", bu kez ülkenin kuzeyine götürüyor bizleri. Güneşe Yolculuk'ta İstanbul'da başlayan ve Güneydoğu'da biten bir arkadaşlığı anlatan yönetmen; bu kez Karadeniz'de farklı ve unutturulan bir tarihe çeviriyor kamerasını.

70'li yılların Türkiye'si 70'li yılların ortaları. Her şeyin durağan aktığı, sıradan mahalle hayatının olanca rutiniyle devam ettiği bir Karadeniz kasabasındayız. Yıllardır yatalak hasta olan ablasıyla birlikte yaşayan Ayşe, bir yandan komşusunun sevimli oğlu Mehmet'le dostluğunu sürdürmekte, öte yandan hayata tutunmaya çalışmaktadır. Ancak Sovyetler Birliği'nden gelen esrarengiz bir adam (Tanasis) kasabada ve Ayşe'nin hayatında umulmadık sarsıntılar yaratacaktır. Tanasis'in geçmişin izini süren çabaları Ayşe'nin de 50 yıllık büyük sırrıyla yüzleşmesine neden olur. 50 yıl önce yaşadıklarının sonuçlarını görmek isteyen Ayşe'de bu izin peşinden Selanik'e kadar gider.

Bir başka hassas nokta Güneşe Yolculuk'la Kürt sorununa farklı bir yaklaşım getiren ve tartışmalar yaratan Ustaoğlu, bu kez de Karadeniz'deki Rumların izini sürüyor. Ama "Bulutları Beklerken"in "Güneşe Yolculuk" kadar etkili bir yapım olduğunu söylemek zor. Gösterildiği festivallerde çeşitli ödüller kazanan filmin dikkat çekici bir yönü de İstanbul Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Rüçhan Çalışkur ve Dimitris Kamberidis dışındaki oyuncuların yöre halkından seçilmesi. Ustaoğlu oyuncu yönetiminde oldukça başarılı olmuş. Zaman zaman masallarla bezenen, eşşiz Karadeniz görüntülerinin perdeden aktığı filme yine de kayıtsız kalmamak gerek. Ustaoğlu gibi usta yönetmenlerin uzun aralıklarla film çektikleri düşünülürse, bu fırsatı kaçırmamak gerek.

ÖNCEKİ HABER

Turgul'un yeni Eşkıya'sı

SONRAKİ HABER

'Hedeflerinde CHP var'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...