06 Ocak 2005 22:00

AKP sağlığı bitirmekte kararlı

SSK hastanelerinin devrini öngören tasarının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri, dört bir yanda süren eylemlere rağmen dün de devam etti.

Paylaş
SSK hastanelerinin devrini öngören tasarının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri, dört bir yanda süren eylemlere rağmen dün de devam etti. CHP'nin engelleme çabalarına rağmen tasarının maddeleri birer birer geçti. Yürürlük ve yürütme ile 11 maddeden oluşan tasarının Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması halinde, SSK hastaneleri otomatikman Sağlık Bakanlığı'na geçecek. Tasarının ilk üç maddesi önceki gün yapılan sert tartışmaların ardından kabul edildi. İkinci madde SSK hastanelerinin yanısıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini getiriyor. AKP, tepkileri yumuşatabilmek için, bir önerge ile devredilecek sağlık tesisleri arasına TBMM polikliniğini de ekledi. Böylece Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, Sayıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, üniversiteler, mahalli idareler ve vakıflara ait sağlık birimleri hariç; bakanlıklar ve ilgili kuruluşlarıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı sağlık birimleri Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. Bu sağlık birimleri görevleri, hak ve yükümlülükleri, taşınır taşınmazları ve taşıtlarıyla birlikte bedelsiz, SSK'ya ait hastaneler ise bedeli karşılığında devredilecek. Devir bedeli Maliye, Sağlık Bakanlığı ve SSK temsilcilerinden oluşacak bir heyet tarafından belirlenip Hazine tarafından ödenecek. Tasarının 4'üncü maddesinde AKP'nin önergesi ile bir değişiklik yapıldı. "Bu bedelin ödenme süresi ve şartları, 10 yılı geçmeyecek şekilde Bakanlar Kurulu'nca belirlenir" ifadesi getirildi.

'Özerk mi değil mi' tartışması SSK eski Genel Müdürü AKP'li Zekai Özcan SSK'nın özerk olmadığını, özerkliğine ilişkin sadece birinci maddede düzenlendiğini belirterek, çözümün devir olduğunu savundu. Yine SSK eski Genel Müdürü olan CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu ise her kurumun kuruluş yasasının birinci maddesinde yer alacağını hatırlattı. Özcan'ın "Devir ile SSK hastane kaybetmeyecek, 148 hastane yerine, 826 hastane olacak" sözlerini de eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bu, evi olanın bir, kiracının yüzlerce evi var demeye benzer" dedi. AKP'lilerin halka doğru söylemediğini, bu hastaneleri birilerine peşkeş çekmek istediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, aksini savunuyorlarsa tasarıya "bu hastaneler özele devredilemez" ibaresinin konmasını istedi.

'KYTY ile çelişiyorsunuz' CHP'liler, AKP'nin bir Kamu Yönetimi Temel Yasası ile sağlık tesislerini yerele devrettiklerini, şimdi ise özerk bir kuruluşun sağlık tesislerini devletleştirdiklerini hatırlatarak, "Hani sağlığı tek elde topluyordunuz?" diye sordular. Düzenleme ile değil tek elde toplamak, yüzlerce ayrı parçaya bölünecek sağlığı nasıl denetleyeceklerini soran CHP'li milletvekillerine yanıt veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise devrin KYTY ile çelişmediğini iddia eden Akdağ, kamu özel ortaklığında yeni çalışmalara başladıklarına işaret etti. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde sağlık hizmetlerine standardizasyon getireceklerini ileri süren Akdağ, aile hekimliğinin yaygınlaşması ile de hastanelere müracatı azaltacaklarını söyledi. Akdağ, "zenginleşen ülke olarak önümüzdeki yıllarda sağlık hizmetine daha çok kaynak ayıracaklarını" kaydetti. Zaman zaman gergin tartışmaların yaşandığı Genel Kurul'da, AKP'li Fahri Keskin, Emek Platformu'nun eylemlerini eleştirdi. Keskin'in, Başbakan'ın Ankara mitinginden sonra sarf ettiği "Kimin parasıyla kimi taşıyorsunuz. Bu parayla iki hastane daha açılsaydı daha iyi değil miydi?" şeklindeki sözlerini tekrarladı.

ÖNCEKİ HABER

Örtülü moratoryum

SONRAKİ HABER

Benzine yüzde 1 indirim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...