02 Ocak 2005 22:00

ABD depremi de fırsat bildi

ABD onbinlerce kişinin öldüğü Asya depremini Büyük Ortadoğu Projesi'ni depremzede ülkelere kabul ettirmek için bir fırsat olarak kullanma peşinde.

Paylaş
ABD'nin Güney Asya'da meydana gelen depremi Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) Asya ayağını güçlendirmek için kullanmaya hazırlandığı kaydedildi. Hükümet yetkilileri ve hükümet dışından Bush hükümetinin akıl hocaları, yardımların organize edilmesi için yapılacak toplantıları ABD'nin farklı bir gündemle kendi yararına kullanılabileceği görüşünü savunuyorlar. Bush hükümeti acılı depremzede ülkelerin hükümetlerine, 'sıcak' ilişkiler kurarak, özellikle 'demokrasiyi yayma' adı altında sunduğu BOP'u kabullendirmek için fırsat arayacak. ABD'nin özellikle Endonezya üzerinde yoğunlaşacağı belirtiliyor.

Akıl hocalarının tavsiyesi Yale Üniversitesi tarih bölümünden John Lewis Gaddis, "Bu ABD'ye Irak nedeniyle duyulan kızgınlığın ve İslam dünyası ile yaşadığı gerginliğin ötesine geçme fırsatı verecektir. Burası ABD'nin hem maddi hem de askeri kaynakları ile çalışabileceği bir alandır. Üstelik kimse buna itiraz edemeyecektir" dedi. Ancak kamuoyunun tepkisi sonucu yardım miktarını 35 milyon dolardan 350 milyon dolara çıkaran Bush yönetiminin işinin o kadar da kolay olmadığı belirtiliyor. ABD'nin Eski Endonezya Büyükelçisi Robert L. Barry, "ABD'nin Endonezya'daki popülerliği tarihin en düşük sevisiyesinde. Ayrıca yardımlarla ilgili sorunlar da mevcut dedi.

ABD 1.500 asker gönderiyor ABD, deprem bölgesine asker göndermeye de başladı. Yardım çalışmalarında yer almak üzere bölgeye gittiği belirtilen 1.500 asker 20 askeri helikopter eşliğinde Sri Lanka'ya gitmek üzere yola çıktı. Aceh bölgesine aynı gerekçeyle Amerikan askeri gönderildiği belirtiliyor. Avustralya askeri de birkaç gündür bölgede bulunuyor. ABD'nin 'yardım kuruluşu' USAID yetkilisi Aceh bölgesinde en azından 10 kadar ABD helikopterinin bulunduğunu söyledi. İngiltere'nin de 'askeri yardım' gönderme hazırlığında olduğu bildirildi.

Hindistan'da 14 bin 500 ölü Öte yandan geçtiğimiz pazar günü meydana gelen deprem ve tsunami nedeni ile Sri Lanka'da ölenlerin sayısının 29 bin 744'e yükseldiği bildirildi. Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tsunamide 16 bin 665 kişinin yaralandığı, 5540 kişinin de kayıp olduğu belirtildi. Hindistan'da ise ölenlerin sayısının 14 bin 488'e yükseldiği bildirildi. Bu arada Hindistan'ın Nicobar adalarında, Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldiği bildirildi. Sri Lanka'da tsunamiden kaçmaları için serbest bırakılan mahkûmlardan sadece 100'e yakınının teslim olduğu bildirildi. Matara Cezaevi Müdürü Rumy Marzook, 200 tutuklunun geri dönmediğini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Kölelik reformu protesto edilecek

SONRAKİ HABER

İsrail Beyt Hanun'a girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...