01 Ocak 2005 22:00

Çay kaşığıyla verip kepçeyle alıyorlar

Asgari ücrete yüzde 10'luk artışı reva gören AKP Hükümeti, yeni yıla zam yaparak başladı. İşçiler ise bütün bir yıl için verilen 30 milyonluk zammın kısa süre içerisinde eriyeceğinin bilincinde.

Paylaş
Adana Mobilyacılar Sitesi'nde çalışan işçilerin büyük çoğunluğu asgari ücret bile alamıyor. Yüzde 10 artışla 350 milyon lira olarak belirlenen yeni ücreti ise "komik" olarak değerlendiren işçiler, hükümetin yaptığı zamları hatırlatarak, "Kepçeyle aldıklarını kaşıkla veriyorlar" dedi. Günde 12 saat, sigorta primi ödenmeden çalışan Ömer Kahya, haftalık 25 milyon lira alıyor. Yani aylık geliri 100 milyon lira. Aldığı ücretle asgari ücreti karşılaştıran Kahya, "Bu parayı almam hayal" diyor.

Yaşamak imkânsız Emrah Karataş 17 yaşında, liseyi yeni bitirmiş. Evin tek çalışanı olduğu için, dershane yerine Mobilyacılar Sitesi'ne gelmiş. Günde 10-11 saat çalışmasının karşılığı olarak ayda 150 milyon lira alıyor. "Asgari ücretle geçinmek güç, benim aldığım para ile ise yaşamak imkânsız" diyen Karataş, öğlen yemeklerini evden getirdiğini belirtiyor. Askerden yeni geldiği için geçici olarak sitede çalışmaya başladığını anlatan Ali Eskibal'ın aylık ücreti 280 milyon lira. "Bu paraya evin geçimini sağlamak imkansız. Mecbur olduğum için çalışıyorum. Asgari ücretli birinin, aile geçindirmesi ise ayrı bir sorun" diye konuşuyor.

Burada asgari ücret yok! Mahmut Bada da yıllarca asgari ücretin altında çalışmış. 18 yıllık işçi ama yaşı henüz 27. Sitedeki işçilerin yüzde 80'inin sigortasız çalıştırıldığını anlatan Bada, "Burada asgari ücret yok. Ya altında çalışırsın, ya da üstünde. Ama genelde hep altı olur" diyor. Mobilyacılar Sitesi içerisindeki bir tekstil atölyesinde çalışan Ayfer Karaş, günde 12 saat çalıştıklarını, asgari ücret bile alamadıklarını ve sigorta primlerinin ödenmediğini anlatıyor. Karaş, "Bu para kimseye yetmez ama mecburen çalışıyoruz" diye yakınıyor.

Komik zam Umut Macit de 3 yıldır mobilya işçisi olarak asgari ücretin altında çalışıyor. "Kesinlikle bu parayla geçinilemez" diyen Macit, asgari ücrete yapılan zammı "çok komik" buluyor. Macit, "Kaşıkla veriyorlar hatta çay kaşığı ile, sonra da kepçe ile alıyorlar" diyor.

ÖNCEKİ HABER

Rum Kesimi'nden çözüm sinyali

SONRAKİ HABER

Konulaş'ta hukuksuzluk sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...