01 Ocak 2005 22:00

Boykot hızla yayılıyor

ABD'nin işgal ve katliam politikalarına oluşan büyük tepki, kendisini Amerikan mallarının kendiliğinden boykot edilmesiyle gösteriyor.

Paylaş
Bush hükümetinin izlediği saldırgan politikalar, ABD tekellerini zor durumda bırakıyor. GMI adlı araştırma kuruluşu, dünyada pek çok insanın artık Amerikan malı almamaya dikkat ettiğini bildirdi. GMI'ın anketine katılanlar, ABD dış politikasından olumsuz etkilendiklerini ifade ederek; Marlboro, America Online, McDonald's, American Airlines ve ExxonMobil gibi tekellerin bu havadan en çok etkilenen şirketler olduğu belirtildi. Pazar araştırma şirketi GMI, araştırmanın toplam 12 ülkeyi ve internet üzerinden alışveriş yapan müşterileri kapsadığını açıkladı. Buna göre; Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Japonya, Rusya ve İngiltere'deki katılımcıların büyük bölümü, ABD dış politikası ve Irak işgalinin fikirlerini etkilediğini söyledi. Avrupa ülkeleri ve Kanada'dan ankete katılanların yüzde 20'si, Irak işgalini ve genel olarak Amerikan dış politikasını protesto etmek için ABD mallarını almadıklarını ifade ettiler. GMI yöneticilerinden Dr. Mitchell Eggers, "ABD dış politikası, Amerikan ürünlerini tüketenler üzerinde olumsuz etki yaratıyor" değerlendirmesini yaptı.

En çok tepki Marlboro'ya Saatchi & Saatchi markasının reklam şefi Kevin Roberts da Financial Times'a yaptığı açıklamada Avrupa ve Asya ülkelerinde ABD markalarına karşı tepki oluştuğunu doğruladı. Bu konuda daha önce yapılan araştırmalarda Fransa ve Almanya'da Marlboro, McDonalds ve Coca Cola'nın satışlarının düşmesi farklı etkenlere bağlanarak, bu ülkelerdeki ekonomik durum ile açıklanıyordu. Ancak GMI'nın yaptığı son araştırma, Amerikan firmaların satışlarının azalmasındaki en temel etkenin ABD dış politikasına duyulan öfke olduğunu ortaya koydu. En büyük tepkiyi çeken marka, Marlboro oldu. Araştırmaya katılanlar Amerika hakkındaki fikirlerinin son üç yıl içinde olumsuzlaşmaya başladığını açıklarken, yüzde 50'lik bir kesim, Irak işgalinin petrol kaynaklarını kontrol altında tutmak için başlatıldığına inandığını belirtti.

ABD iddialarına inanan yok Fransız ve Kanadalıların ancak yüzde 17'si, ABD'nin "dünyada özgürlük ve demokrasiyi savunduğu" iddiasını inandırıcı buldu. Araştırmaya katılanların yarısı, Amerikalı şirketlerin de ABD dış politikasının bir parçası olduğunu düşünüyor. Yüzde 70'lik bir çoğunluk, Amerikan yönetimine güvenmediğini ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

İsrail felaketi fırsat bildi

SONRAKİ HABER

Kutlamalara tsunami gölgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...