31 Aralık 2004 22:00

Hükümet patronlarla kol kola

Paylaş
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Asgari ücret, bugünden itibaren, 16 yaşından büyük işçiler için brüt 488 milyon 700 bin (488.70 YTL), net 350 milyon 153 bin 550 lira (350.15 YTL) olarak uygulanacak. Karara göre 350 milyon liralık asgari ücret, işçi kesiminin karşı çıkmasına karşın, hükümet ve patronların oyuyla kabul edildi. Resmi Gazete'de komisyonda alınan kararların gerekçesine de yer verildi. Buna göre, asgari ücretin belirlenmesinde işçilerin geçim şartları ve 2005 yılı enflasyon hedefi gibi faktörlerin değerlendirildiği ileri sürüldü. İşçi kesimini temsil eden Türk-İş ise asgari ücretin IMF ve Dünya Bankası politikalarına göre belirlendiğini ifade etti. Türk-İş'in karşı oy gerekçelerinden bazıları şöyle:
  • Asgari ücret, işçinin ailesiyle birlikte geçimini sağlayacak yeterlilikte olmamıştır.
  • Geçim koşullarını hesaplaması için DİE'ye görev verilmiş ve DİE tek işçi için bu tutarı Aralık 2004 itibariyle net 422 milyon lira olarak tespit etmiştir. Ancak önceki yıllarda olduğu gibi işveren ve hükümet tarafından yine pazarlık konusu yapılmıştır, daha da aşağıya çekilmiştir.
  • Komisyonun işveren-hükümet oy çoğunluğu, devletin resmi rakamlarına itibar etmek yerine "ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum" gerekçe gösterilerek çok daha düşük bir asgari ücret tutarını kabul ve ilan etmiştir. Böylece asgari ücret, tespit edildiği andan itibaren yetersiz, çelişkili ve tutarsız olmaktadır.
  • Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, en düşük devlet memuru maaşı Ocak 2005'den geçerli olmak üzere net 510 milyon lira olmaktadır. Bu tutarın asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında dikkate alınmaması ciddi bir çelişki olmaktadır." Buna karşın patron sendikası TİSK, asgari ücrete yapılan yüzde 10'luk artış nedeniyle yakınmayı sürdürüyor. TİSK'in yaptığı yazılı açıklamada, yeni asgari ücretin patronlara maliyetinin, toplusözleşme uygulanmayan işyerlerinde 593 milyon 770 bin liraya, sözleşme uygulanan işyerlerinde ise 995 milyon 316 bin liraya ulaştığı iddia edildi. Toplu iş sözleşmeleri uyarınca çalışanlara ödenen ikramiye ve sosyal yardımlar gibi yan ödemeleri ücret kabul etmeyen mevcut uygulamanın "haksız rekabet" yarattığı öne sürülen açıklamada, sözleşmeli ve sözleşmesiz işyerleri için farklı ücret belirlenmesi talebini yineledi.
  • ÖNCEKİ HABER

    Eczacıbaşı işçisinden
       Jotun direnişine destek

    SONRAKİ HABER

    SEKA işçisinin destek arayışı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...