31 Aralık 2004 22:00

Yeni yıla acılarla girdiler

Dünya yeni yıla girerken tsunaminin vurduğu ülkelerde felaketin boyutları katlanarak artıyor.

Paylaş
Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen dev dalgalarda ölenlerin sayısı 126 bin 530'a yükseldi. Felakete binlerce kurban veren ve ölülerini gömecek toprak bulamayan, gıda ve ilaç kıtlığı çeken ülkelerde ölü sayısının, salgın hastalık nedeniyle ikiye katlanmasından da kaygı duyuluyor.

200 bine çıkabilir İsveç Dışişleri Bakanı Laila Freivalds, ölü sayısının 200 bine ulaşabileceğini söyledi. Freivalds, Tayland'dan dönüşünde yaptığı açıklamada "Bölgede kaos hakim. Botlar adalardan cesetlerle dolu geliyor" dedi. Freivalds, 3500 kadar İsveçlinin de kayıp olduğunu söyledi.

Beş milyon evsiz Dünya Sağlık Örgütü de 5 milyon insanın yerinden olduğunu bildirdi. Örgütün G. Asya sözcüsü Harsaran Pandey, "Endonezya'da 1 ila 3 milyon, Sri Lanka'da 1 milyon ve geri kalanı Hindistan'da olmak üzere yaklaşık 5 milyon kişi evsiz kaldı" dedi. UNICEF yetkilisi John Budd da, Sumatra adasının kuzeyindeki evsiz 500 bin civarında kişinin sağlık koşullarının kötü olduğunu bildirdi. Felaket bölgelerinde de yaklaşık 5 milyon kişinin temiz su ve gıda beklediği belirtiliyor.

Binlerce kişi kayıp Tsunamilerin Tayland'da ölümüne yol açtığı kişilerin sayısının ise 4510 olduğu açıklandı. Phang Nga eyaleti valisi Anuwat Maytheevibulwut, sadece bu eyalette ölenlerin sayısının 3689 olduğunu söyledi. Vali, bunların 2027'sinin yabancı turist olduğunu kaydetti. Kayıp sayısı ise 6121.

Gerillalara çağrı Diğer yandan Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, dev dalgaların yerle bir ettiği Aceh bölgesinin bağımsızlığı için savaşan gerillalardan silahlarını bırakıp bölgeyi yeniden inşa etmelerini istedi. Yudhoyono, "Bir araya gelebilmek için bu fırsatı kaçırmayalım" dedi. Aceh eyaletinin başkenti Banda Aceh'de donatım ve eleman yetersizliğinden cesetlerin toplanamadığı belirtildi. Yetkililer, ölü sayısının 30 bine yaklaştığını ve bu rakamın 40 bini bulmasını beklediklerini söylüyorlar. Banda Aceh'lilere göre ise şehirdekilerin en az dörtte biri öldü. Aceh'te halk, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı da çekiyor.

61 Türkiyeli kayıp Türk Dışişleri Bakanlığı tsunami sırasında Güney Asya'da bulunan ve hâlâ ulaşılamayan Türk vatandaşı sayısını 61 olarak açıklarken, hükümet, afete maruz kalan 6 Güney Asya ülkesine yapacağı yardımı 1 milyon dolardan, 1 milyon 250 bin dolara çıkardı. Bakanlığın verdiği son bilgilere göre Endonezya'da 8, Hindistan'da 5, Maldivler'de 5, Malezya'da 4, Mianmar'da 3, Sri Lanka'da 4, Tayland'da 32 Türkiyeliye ulaşılamıyor.

Üç dakikalık sessizlik Avrupa Birliği üyesi ülkeler, tsunamide ölenler anısına, gelecek çarşamba günü saat 12.00'de üç dakikalık saygı duruşunda bulunacak. AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Jan Peter Balkenende, AB üyesi ülkelerde bayrakların aynı gün yarıya indirileceğini bildirdi. Felakette 5 vatandaşını kaybeden ve 16 vatandaşından halen haber alınamayan Avusturya'da da dün ölenleri anmak amacıyla yas ilan edildi.

ÖNCEKİ HABER

Aznar'ın yalan tezgâhı yıkıldı

SONRAKİ HABER

Tsunami uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...