31 Aralık 2004 22:00

Aznar'ın yalan tezgâhı yıkıldı

Irak işgalinde ABD'nin en sadık destekçilerinden olan eski İspanyol Başbakanı Aznar'ın, resmi kayıtları sildiği anlaşıldı.

Paylaş
İspanya'nın başkenti Madrid'te 11 Mart'ta bir trende gerçekleştirilen bombalama eylemini soruşturan komisyonun raporu açıklandı. Raporda, 191 kişinin öldüğü ve 1700 kişinin yaralandığı saldırının, hükümet tarafından "halkı aldatmak için kullanıldığı" vurgulandı. İspanyol El Pais gazetesinde yayımlanan bir haberde de yer alan soruşturma sonuçları, İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero tarafından da doğrulandı. Raporda, eski başbakan Jose Maria Aznar'ın, eylemden birkaç saat sonra eylemi El Kaide'nin yaptığını bildiği, ama bunu sakladığı belirtildi.

Kopyaları da sildiler Rapora göre, dönemin başbakanı Aznar, bombalama eylemi ve üç gün sonraki seçimler arasını kapsayan döneme ait bilgisayar kayıtlarını ve belgeleri yok etme emri verdi. Bu birkaç günlük sürece ilişkin kayıtlarda, eylem ile ilgili önemli bilgiler bulunduğu ve hükümetin yalanlarının ortaya çıkmasının engellenmesi amacıyla kayıtların yok edildiği belirtiliyor. El Pais'in haberinde, kayıtların silinmesi için özel bir şirkete 12 bin dolar ödeme yapıldığı, bu şirketin kayıtların kopyalarını dahi sildiği açıklandı. Sosyal demokrat Başbakan Zapatero, soruşturmanın sürdüğü sırada komisyona herhangi bir belge veya kayıt sunamadıklarını, çürkü hepsinin yok edilmiş olduğunu belirterek, "Bunun anlamı şudur: Biz, 11 Mart ile seçimlerin yapıldığı 14 Mart arasında neler olduğunu ve yapılan toplantılarda neler konuşulduğunu, ne tür kararlar alındığını kesinlikle bilemiyoruz" dedi. Silinen kayıtlarda Aznar'ın eylemin ardından İspanya'nın büyük gazetelerinin yöneticileri ve yabancı elçiler ile yaptığı konuşmaların yanı sıra, saldırının ardından kendisine ulaştırılan bilgilerin de yer aldığı belirtiliyor.

Halkın ABD'ye öfkesi İspanya'da işgale verilen destek nedeniyle halkın hükümete tepkisi büyüktü ve yüzbinlerin katıldığı savaş karşıtı gösteriler rutin hale gelmişti. Bu yüzden Başbakan Aznar, kanlı eylemi El Kaide'nin yaptığını bildiği halde, Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaşan ETA'yı suçladı. Çünkü halkta tepki yaratan eylemin, Irak işgalinde Amerika'ya verilen destekle bağlantılı olduğunun ortaya çıkmasını istemiyordu. Komisyon raporuna göre, bombaların patlamasından sadece birkaç saat sonra polis ve istihbarat servisinin toplayarak Başbakan'a ilettiği bilgilerde; eylemin İslamcı bir örgüt tarafından yapıldığına dair yeteri kadar kanıt vardı. Başbakan'a iletilen bilgiler arasında trenin yakınlarında bir yerde Kuran'dan ayetlerin kayıtlı olduğu bir kaset bulunduğu da belirtimiyordu. Bunun yanı sıra, patlamada kullanılan bombanın tipi de tespit edilmiş ve ETA'nın bu tip bomba kullanmadığı ifade edilmişti. Bu bilgileri saklayarak seçimlerden önce halkı etkilemek için kullanmak isteyen Aznar'ın oyunu tutmadı ve anketlerde önde olmasına rağmen Aznar, ABD destekçiliğinin beldelini sandıkta ödedi.

ÖNCEKİ HABER

Astronotlar ortada kaldı!

SONRAKİ HABER

Yeni yıla acılarla girdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...