30 Aralık 2004 22:00

EP iç sorunlarını tartıştı

Emek Platformu Başkanlar Kurulu, son dönemde düzenlenen eylemleri ve iç sorunlarını değerlendirmek üzere önceki gün toplandı.

Paylaş
Emek Platformu Başkanlar Kurulu, son dönemde düzenlenen eylemleri ve iç sorunlarını değerlendirmek üzere önceki gün toplandı. Toplantıda EP'nin düzenlediği eylemlere tüm üyelerinin katılmamasının nedenleri ele alınırken, Dönem Sözcülüğü'ne TMMOB getirildi. Yaklaşık 5 saat süren toplantıda, Kamu-Sen, Eczacılar Birliği ve Diş Hekimleri Birliği dışındaki 13 örgütün temsilcisi hazır bulundu. DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Memur-Sen, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği ve BASK genel başkan düzeyinde katıldı. İlk kez toplantıda yer alan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, EP'nin eylem kararlarına Türkiye çapında tüm baroları katmalarının, baroların özerk yapısı nedeniyle zor olduğunu ifade ederek, platforma hukuki destek vereceklerini açıkladı.

Akyıldız'a tepki Toplantıya, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu'nun Emek Platformu'na ilişkin yaptıkları konuşmalar damgasını vurdu. Akyıldız ve Aksu'nun konuşmalarını içeren haberler, toplantıya katılanlara dağıtıldı. Akyıldız, Rize'de yaptığı konuşmada, "Ben kamu çalışanlarının haklarını savunurken, basın karşısına çıkıp 'Bircan Akyıldız, içerde memura, emekliye zam verilmemesi için konuşuyor' dediler. Böyle bir şerefsizlik olur mu? Şerefsizler için ilan veriliyor, bu sendikalar bunun altına imza atıyor. Emek Platformu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin üniter yapısının korunması konusunda taviz vermeyen unsurlardan oluşmalıdır. Ama içlerinde birileri Türkiye Cumhuriyeti'ni federe yapıya kavuşturmak için çaba harcamaktadır. Biz bu ciddiyetsizliğin yanında olamayız" şeklinde ifadeler kullanmıştı. Akyıldız'ın konuşmasına tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Bu ifadeyi bizim içimizde bize karşı kullanan örgütlerle aynı ortamda bulunmayı kendimize zul addediyoruz. Buradaki tüm arkadaşlarımız şereflidir. Kamu-Sen'in bunu söylemeye hakkı yoktur" dedi. KESK Başkanı Sami Evren ise Akyıldız'a hakaret davası açacaklarını dile getirdi. Toplantıda, yapılan uzun tartışmaların ardından Akyıldız'ın ifadelerinin "mesnetsiz ve haksız" olduğunu içeren bir açıklama yapılmasına karar verildi.

Aksu kabul etmedi Aksu ise, Konya'da yaptığı bir açıklamada "EP'nin bağlı olduğu sendikaların amacı SSK falan değildir. Onların amacı hükümeti devirmektir" sözlerinin kendisine ait olmadığını belirterek, gerçek konuşma metnini EP bileşenlerine fakslayacağını dile getirdi. Hak-İş Genel Başkan Vekili Mahmut Arslan ise Köy Hizmetleri ve SSK hastanelerinin tasfiyesine karşı yapılan eylemlerin birleştirilmesine konfederasyon olarak karşı çıktıklarını belirterek, bu eylemlerin EP adı altında yapılmasından rahatsız olduklarını söyledi. Arslan, hükümetin hazırladığı tasarılarla ilgili "Biz hükümeti anlıyoruz. Sistem bunu dayatıyor. IMF ile yapılmış bir stand-by anlaşması var" dedi. KESK ve DİSK üzerinden EP'e farklı misyonlar yüklenmeye çalışıldığını iddia eden Arslan, EP'nin kararları oybirliği ile almasını ve tüm örgütlerin uzlaşmadığı konuların EP adı altında deklere edilmemesini istedi. Toplantıda, dönem sözcülüğünün iki ayda bir değişmesi karara bağlanırken, 1 Ocak'tan 1 Mart'a kadar TMMOB'nin dönem sözcüsü olmasına karar verildi. EP'nin alacağı kararların mümkün olduğunca oybirliği ile alınması da karara bağlanırken, bir yıl süreyle üst üste EP Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katılmayan örgütler platformdan çekilmiş sayılacak.

ÖNCEKİ HABER

Bölücülük ve irtica tanımı gizliymiş!

SONRAKİ HABER

Oyuna karşı işbıraktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...