30 Aralık 2004 22:00

Estetik ve renklerin dansı

Kahramanları kahraman yapan şeyin her zaman kazanmak olmadığını, tarihsel bir destanda ille de gözlerin kanla boyanması gerekmediğini, görüntüyle şiir yazmak için ille de büyük ordular kurmak gerekmediğini anlatan bir film var karşımızda.

Paylaş


Kahraman Orijinal Adı: Hero (Ying xiong) Yönetmen: Zhang Yimou Oyuncular: Jet Li, Tony Leung, Maggie Cheung, Zhang Ziyi, Donnie Yen,Chen Senaryo: Lifeng Zhang, Yimou Wang Bin Görüntü Yönetmeni: Christopher Doyle Müzik: Dun Tan Yapım: 2002, Hong Kong, Çin Tür: Aksiyon/Dram Süre: 93 dk.

Kral Arthur'lar, Truvalı Aşil'ler, Mekedonyalı İskenderler arasında dönüp durduğumuz; büyük ordular, görkemli sahneler, Hollywood müsekkinleri arasında bunaldığımız bir dönemde hızır gibi imdadımıza yetişen bir film var bu hafta: Hero (Kahraman.) Kahramanların kahramanları kahraman yapan şeyin her zaman kazanmak olmadığını, tarihsel bir destanda ille de gözlerin kanla boyanması gerekmediğini, görüntüyle şiir yazmak için ille de büyük ordular kurmak gerekmediğini anlatan bir film var karşımızda.

Görüntünün gerçeği zaptı Çinli Yönetmen Zhang Yimou'nun, aşkı, kahramanlığı ve Uzakdoğu dövüş sanatlarını ustalıklı bir şiirsel üslupla anlattığı filmin, ancak Tarantino'nun imzası atıldıktan sonra dağıtılabilmesi ne kadar trajik. Kaynağı Uzakdoğu kültürü olan filmlerden esinlenerek Hollywood'a ürünler sunan Tarantino, son tahlilde gerçeğini zaman zaman daha etkili olan suretlerini çekiyordu. Ama filmin dağıtımcı şirketi "Tarantino Sunar" ibaresi yer almadan filmi dağıtmayacağını söylenince afişlerde bu yazıyı okumak zorunda kaldık.

Adsız bir kahraman Film Çin'in tarihine dair bir efsaneyi anlatıyor. Ülkenin 7 krallığa bölündüğü bu dönemde ülkenin birliğini sağlamak için gerektiğinde acımasızca davranmaktan geri durmayan Qin Kralı aynı zamanda en fazla düşmanın da sahibidir. Kral Qin, ülkenin en iyi savaşçıları olarak kabul edilen üç efsanevi suikastçı Kırık Kılıç, Uçan Kar ve Gökyüzü tarafından öldürülmek istenmektedir. Bu üçlü bir defasında bunu gerçekleştirmeye çok yaklaşmış ama başaramamıştır. Bu yüzden hiç bir ölümlü kralın yüz adımdan fazla yakınına sokulamamaktadır. Ancak, "İsimsiz" birisi her üç suikastçıyı da öldürür. Kral bunun üzerine "İsimsiz^"i huzuruna çağırır ve düşmanlarının öldürülme hikayelerini dinler. Ancak anlatılan hikayeye inanmaz. Bunun üzerine "İsimsiz" gerçekte olanları anlatır. Bu Uzakdoğu kültüründe efsanelerin sunuluş biçimine dair özel bir durum ve aynı zamanda usta Japon yönetmen Akira Kurusawa'nın "Rashamon" filmine de bir gönderme. Filmdeki göndermeler bununla da sınırlı değil. "İsimsiz"in Gökyüzü ile dövüştüğü sahnede su damlaları ve kurgusal dövüş sahnesi Matrix'e; kimi sahnelerdeki koreografi de "Kaplan ve Ejderha"ya göndermelerle dolu.

Görsel bir şölen Film, sinemada görsel yanlar arayanlar için biçilmiş kaftan. Yalnızca, titizlikle çalışılmış kılıç sahnelerinde değil, hemen her sahnede neyin nerede duracağının ve hangi renkte olacağının ince ince hesaplandığı belli oluyor. Ama filme görsel açıdan asıl gücünü veren renk kullanımı. Usta görüntü yönetmeni Christopher Doyle'un da katkısıyla filmin her bölümünü farklı bir renkte izliyorsunuz. Anlatılan her hikaye farklı bir renkle geliyor. Bir bölümde kırmızı renkler hakimken, diğerinde beyaz, bir diğerinde ise mavi rengi görebiliyoruz. Bunun dışında siyah ve yeşil de kullanılmış. Seçilen renge göre oyuncuların kostümleri, dekor ve hatta sahnenin çekileceği mekanda belirlenmiş ve müthiş bir renk uyumu yakalanmış.

Kahraman kavramı Yönetmen Zhang Yimou, mitine egemen bakışın aksine 'kaybeden' kahramanlar yaratmış. Ama, kahramanlarına onur, erdem, gurur ve aşk gibi başka anlamlar yükleyerek bir anlamda 'kazanan' olmalarını sağlamış. Esas karakterin henüz rüştünü ispatlamadığı için "İsimsiz" adıyla anılması bir anlamda "adsız kahramanları"da temsil ediyor. Kör bir inancın, saplantılı başarılı hallerinin aksine, 'doğaüstü' yeteneklerine rağmen insancıl zaaflar taşıyan bu kahramanlar yalnızca yapması gerekenleri yapıyorlar.

Li'nin hayatının rolü Uzun yıllardır Amerika'da şansını deneyen ancak büyük bir patlama yapamayan Jet Li'nin "İsimsiz"de hayatının performansını gösterdiğini de söylemek gerek. Filmin dramatik ve hüzünlü yanını ise Tony Leung ve Maggie Cheung ikilisi taşıyor. Kırık Kılıç ve Uçan Kar'ı canlandıran ve imkansız bir aşkın peşinden koşan bu ikilinin Kar Wai'nin "Aşk Zamanı" isimli filminde oluşturdukları kimyayı daha da geliştirdikleri söylenebilir. Chen Daoming'in Qin Kralı Razaaq rolünde olgun ve etkileyici performansı "Kaplan ve Ejderha"dan tanıdığımız genç oyuncu Zhang Ziyi'nin Ay karakterindeki ustalığı filmin oyunculuk açısından artıları hanesine yazılıyor.

Kansız revansız Hero, ortalığı kana bulamadan da kılıç sahneleri çekilebileğini; estetik ve görselliğin aynı karede buluşabileceğini; kahramanların her zaman kazanmak zorunda olmadığını gösteriyor seyirciye. Perdenin merkezinde kılıçlar şakırdarken; etrafında renkler dans ediyor.

aydemirsenay@hotmail.com

ÖNCEKİ HABER

Ucuz ulaşım için kampanya

SONRAKİ HABER

Altın Küre'de rekabet kızışacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...