30 Aralık 2004 22:00

Çöp yakarak ısınıyorlar

Adana merkez ilçe kaymakamları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yaptığı yakacak yardımlarını ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle reddettiler ama insanlar ısınmak için çöpten poşet topluyorlar.

Paylaş
Kışların ılıman geçmesine rağmen, yakacaksız da yaşanılmayan Adana'da merkez ilçe kaymakamları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yapacak olduğu yakacak yardımını geri çevirdi. Ancak, son günlerde artan soğuk hava ve yağıştan korunmaya çalışan insanlar çöplerden topladıkları naylon torba, kağıt ve patlıcan köklerini yakarak ısınmaya çalışıyorlar. Ova Mahallesi'nde görülen tablo kaymakamları yalanlıyor.

Çatıları da yok camları da Kürtlerin yoğun olduğu ve 25 bin kişinin yaşadığı mahallede çamur ve su birikintili sokaklarda sıvasız, tuğla-briketten yapılmış, pencereleri camsız evlerde yaşayanlar ise soğuklardan en fazla etkilenenlerin başında geliyorlar. Kaymakamlıkların söylediğinin aksine soğuklardan oldukça mağdur olduklarını söyleyen mahalle sakinleri kendilerine yardım edilmesini istiyorlar. Üç çocuk annesi Güneş Çağla, evlerinin üstünü maddi durumları elvermediği için çinkoyla kapattıklarını söylüyor. İmkânları olmadığı için çocuklarını da okula gönderemediğini belirten Çağla, "Evimizin çatısı yok. Yağmurdan korunmak için çinkoyla kapattık. Isınmak için çocuklar naylon ve odun parçaları topluyor. Bizde onlarla ısınmaya çalışıyoruz. Yetkililerin bizlerin halini görmesini istiyoruz" diyor. Briketten yapılmış tek odalı, çatısı çinko, pencereleri naylonla kapatılmış bir evde 4 çocuğu ile birlikte yaşayan Siverekli Hamiyet Asrağ, kışın yakacakları olmadığı gibi yiyecek kuru ekmeği bile bulamadıklarını anlatıyor. Çocuklarının çöp toplayıcılığı yaptığını, bazen çöpten çıkanları yaktıklarını anlatan Asrağ, kendilerine yardım edilmesini istiyor. Eşi akciğer ameliyatı olduğu için marangozda çalışan küçük oğullarının kazandığıyla geçinmeye çalıştıklarını aktaran Havva Miço, çevre tarlalara ekilen patlıcanların kökünü toplayarak ısınmaya çalıştıklarını kaydediyor. Kendisinin de ara sıra lokantalara bulaşık yıkamaya gittiğini söyleyen Miço, "Küçük çocuklarım bazen poşet toplamaya çıktıklarında onların topladıklarını yakıyoruz. Paramız olursa odunda alıyoruz" diyor. Ova Mahallesi Muhtarı Toppo (Tufan) Özcan, 25 bin kişinin yaşadığı mahallede 10 bin kişinin yakacağı olmadığını söyledi. Vatandaşlara yakacak yardımı yapılmamasının anlaşılmaz olduğuna işaret eden Özcan, "Yetkililer gelsinler, insanların halini burada bir görsünler" çağrısında bulundu.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Öğrenciler söz hakkı istedi İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri, 7 Ocak'ta İÜ'de yapılacak rektör adayı belirleme seçiminde kendilerine de söz hakkı verilmesini istediler. Merkez Kampüs'ün önünde toplanan öğrenciler "Katil polis üniversiteden defol", "Katil polis, işbirlikçi rektör", "Faşister dışarda, öğrenciler hapiste" yazılı dövizleri taşıyarak, "Tutuklamalar, soruşturmalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Tutuklananlar serbest bırakılsın" sloganlarını attı. Öğrenciler adına yapılan basın açıklamasında, 7 Ocak'taki rektör adayı belirleme seçiminde öğrencilere de söz hakkı verilmesi talep edildi. İstanbul Üniversitesi'nde ülkücülerin saldırısı sonucu 13 Aralık tarihinde çıkan kavgada 7 öğrencinin gözaltına alınarak tutuklanmasının ardından yaklaşık 100 öğrenci hakkında soruşturma açıldığını bildirdiler. Rektör Tankut Centel'i polisle işbirliği yapmakla suçlayan öğrenciler, 6 Ocak'ta tüm fakültelerde sandıklar kurarak ''alternatif seçim'' yapacaklarını duyurdular. Alternatif seçim sonucunu resmi seçimin yapılacağı 7 Ocak günü Edebiyat Fakültesi önünde kamuoyuna açıklanacağını belirten öğrenciler alternatif seçimde, tutuklanan öğrencilerin aday gösterileceğini kaydettiler. Açıklamanın ardından öğrenciler, kampüsteki postaneden Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu olan arkadaşlarına yılbaşı için tebrik kartı gönderdi.

ÖNCEKİ HABER

Diyadin'de adalet çığlığı

SONRAKİ HABER

Yeniden yapılanma protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...